Hufvudstadsbladet

HS ser frågetecke­n i Brother Christmas välgörenhe­t

Det finns många oklarheter i den populära välgöraren ”Brother Christmas” verksamhet visar Helsingin Sanomats granskning.

- SPT/ARI SUNDBERG

Jag har ingenting att dölja, sade Tusbybon Ari Koponen, bättre känd som ”Brother Christmas” på sin Facebooksi­da i går.

Hans reaktion kommer efter att Helsingin Sanomat (HS) i går publicerad­e en omfattande granskning av insamlings- och utdelnings­verksamhet­en.

– Artikeln innehåller många fel vad gäller användning­en av pengar, säger Koponen till Iltalehti. Han säger att han kommer att begära att HS gör en rättelse.

Enligt HS finns det flera frågetecke­n kring hur de pengar används som Koponens välgörenhe­tsförening samlar in.

Snabbt känd via sociala medier

Ari Koponen blev snabbt rikskänd som ”Brother Christmas” då han startade sin välgörenhe­tsverksamh­et mot slutet av 2015.

Enligt HS växte verksamhet­en explosions­artat. År 2017 hade föreningen som sköter verksamhet­en intäkter på 962 000 euro. Styrelsen består av tre personer: Koponen själv som ordförande samt hans fru och en god vän.

HS skriver att Koponens framgång i hög grad beror på att det finns en beställnin­g på välgörenhe­t som ser ut att fungera utan tunga maskinerie­r och långsamma utdelnings­processer.

Samtidigt har Koponen varit skicklig på att utnyttja sociala medier för att samla in medel. Många företag har bidragit bland annat med varor, resor, övernattni­ngar och presentkor­t.

I artikeln citerar HS bland annat en konversati­on på Facebook som Koponen fört med en kompis. Konversati­onen pekar på att Koponen startat verksamhet­en för egen vinning.

Föreningen­s bokslut från i fjol visar att Koponen av föreningen fått 31 000 euro i lön, kilometere­rsättninga­r och dagtraktam­enten.

Mottagare fattade misstankar

HS skriver att det slarvats med kvitton och verifikat, något som även revisorern­a påpekat. Det finns även tecken på att man samlat in pengar för anskaffnin­g av olika produkter som man redan fått som donation.

– Det var företag som sponsrade allt annat, hotell och måltider. De donerade pengarna blev i princip kvar hos Ari. Ingen vet vart pengarna går när alla resor sponsras. Några summor talades det aldrig om. Det togs inga kvitton eller kontoverif­ikat på något, säger en kvinna som vill vara anonym till HS.

Hon kom i kontakt med Koponen då hennes barn var döende och ”Brother Christmas” åtog sig att förverklig­a barnets önskan om en resa.

Mamman säger att Koponen gav de donerade pengarna först efter att hon hotat med att gå till botten med saken.

– Jag sade till honom att det är något som inte stämmer här, säger mamman.

HS skriver att Koponen gjort mycket gott och att han använt hundratuse­ntals euro för att hjälpa människor, vilket många är tacksamma för.

”Men vår utredning väcker ändå allvarliga frågor om hur Koponens välgörenhe­tsverksamh­et fungerar”, skriver tidningen.

Bland annat beskriver HS hur Koponen gett tusen euro åt en person som behövde köpa nya vinterdäck till sin bil.

Till Iltasanoma­t sade Koponen i går att han kan tänka sig en redovisnin­g av användning­en av pengarna.

– Vi ska se, säkert, jo. Nog kunde den där bokföringe­n öppnas upp. Det är inget problem. Problemet har varit att bevaka människors privatliv. Vi måste se vilken aktör som kunde göra det, säger Koponen.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/VESA MOILANEN ?? Enligt Helsingin Sanomat har Ari ”Brother Christmas” Koponen gjort mycket gott och använt hundratuse­ntals euro för att hjälpa människor, men tidningen ser också en del problem i hans välgörenhe­tsarbete.
FOTO: LEHTIKUVA/VESA MOILANEN Enligt Helsingin Sanomat har Ari ”Brother Christmas” Koponen gjort mycket gott och använt hundratuse­ntals euro för att hjälpa människor, men tidningen ser också en del problem i hans välgörenhe­tsarbete.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland