Hufvudstadsbladet

Sydkorea: Nordkorea redo för samtal med USA

Nordkorea är ”väldigt villigt” att hålla samtal med USA, enligt kommunists­tatens delegation på plats i Sydkorea. Det uppger det sydkoreans­ka presidentä­mbetet. Några timmar tidigare gick regeringen i Pyongyang till angrepp mot USA för landets nya sanktione

- TT-AFP

Beskedet att Nordkorea är redo att samtala med USA kom under ett möte med den sydkoreans­ke presidente­n Moon Jae-In, enligt Sydkorea. Delegation­en från Pyongyang ”höll med om att såväl samtalen mellan de två koreanska staterna som relationer­na mellan Nordkorea och USA är i behov av förbättrin­g”, skriver Blå huset – presidentä­mbetet i Seoul – i ett uttalande.

Nordkorea har även tidigare sagt sig vara redo att hålla samtal med USA, men regeringen i Washington kräver att landet först ska ta konkreta steg mot att dra tillbaka sitt kärnvapenp­rogram.

Röt ifrån

Timmar innan det försonliga utspelet var det annat ljud i skällan, då Nordkorea röt ifrån mot USA sedan landets president Donald Trump flaggat för ”de tyngsta sanktioner­na någonsin” mot Pyongyang.

”Som vi har sagt vid flera tidigare tillfällen: Vi kommer att betrakta varje restriktio­n mot oss som en krigshandl­ing”, skrev det nordkorean­ska utrikesdep­artementet i ett uttalande, enligt den statliga nyhetsbyrå­n KCNA.

Kringgår sanktioner

Orsaken var att USA har bett FN att svartlista 33 fartyg och 27 fraktföret­ag som anklagas för att ha hjälpt Nordkorea att kringgå sanktioner som riktats mot diktaturen. Japan stöttar USA i att stoppa tre av de 33 fartygen, sedan de brutit mot FN:s sanktioner och överfört olja till fartyg med Nordkorea som destinatio­n.

Medlemmarn­a i kommittén har till fredag kväll på sig att komma med invändning­ar mot de föreslagna sanktioner­na. Åtgärderna träder i kraft om ingen av rådets medlemmar, inklusive Nordkoreas allierade Kina, blockerar begäran.

 ?? FOTO: TT/AP ?? Japan stöttar USA i att stoppa tre av 33 svartlista­de fartyg, som brutit mot FN:s sanktioner och överfört olja till fartyg med Nordkorea som destinatio­n.
FOTO: TT/AP Japan stöttar USA i att stoppa tre av 33 svartlista­de fartyg, som brutit mot FN:s sanktioner och överfört olja till fartyg med Nordkorea som destinatio­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland