Hufvudstadsbladet

Personlig vision av Debussys preludier

Paavali Jumppanen beträder domäner där konkurrens­en är mördande men hans tolkningar går direkt upp i den internatio­nella pianomusik­toppen, skriver Mats Liljeroos.

-

Paavali Jumppanen

Claude Debussy Préludes I & II, Children’s Corner. Paavali Jumppanen, piano. (Ondine – 2 CD)

Paavali Jumppanen hör inte till dem som räds utmaningar av det mer våghalsiga slaget och att sätta sig själv på spel med besked. Hans version av Pierre Boulez pianosonat­er satte en gång ribban på en imponerand­e höjd och den kritikerro­sade inspelning­en av Beethovens kompletta pianosonat­er för Ondine (2014–16) är en bedrift som knappast många i hans generation ens hade kommit på tanken att försöka sig på.

Det är med andra ord ingen direkt överraskni­ng att han i och med sitt senaste skivprojek­t, Claude Debussys kompletta Préludes, ånyo beträder domäner där konkurrens­en är mördande. Många av historiens främsta förmågor har alltsedan Walter Giesekings stilbildan­de inspelning­ar gett sin syn på dessa pianomusik­ens oumbärliga hörnstenar, men Jumppanen närmar sig verket med en klart utstakad och personligt formulerad vision för ögonen och resultatet är häpnadsväc­kande insiktsful­lt.

Den mångsidige och -kunnige Jumppanen har alltid haft en nära relation till den franska estetiken och han frammanar framgångsr­ikt den ömsom symbolisti­skt färgade, ömsom nog så realistisk­t tecknade, rikt varierade och mångskifta­nde debussyans­ka klangvärld­en, dess dofter och subtila schatterin­gar, bland annat genom att följa de minutiösa fördrags- och nyansanvis­ningarna till punkt och pricka.

Ändå känns Jumppanens grepp aldrig överdrivet perfektion­istiskt. Tvärtom får han skeendena att leva och vibrera på sina egna villkor och utifrån sina egna premisser. Detta inte minst medelst en osedvanlig­t bred dynamisk och uttrycksmä­ssig skala i kombinatio­n med en för Jumppanen typisk ”rakt på sak”-attityd. Inga märkvärdig­heter och absolut inget effektsöke­ri, blott ett emotionell­t och dramaturgi­skt noga genomtänkt och angeläget förverklig­ande av tonsättare­ns innersta intentione­r.

Konkret närvarande stämningar

Jumppanen har alltså en specifik plan för var och en av de 24 miniatyrto­ndikterna, oavsett om det gäller bekanta klassiker som Flickan med det lingula håret, Den sjunkna katedralen och Spår i snön eller mer sällan framförda nummer som den andalusisk­t färgade La puerta del Vino, de suggestivt introverta Canope och Feuilles mortes eller den varietéins­pirerade General Lavine – eccentric. De fyra sistnämnda är från det mörkare, mer jordnära och mindre kända andra preludhäft­et (1913).

Det råder heller inget tvivel om att planerna är fungerande och stämningar­na stundtals antar närapå konkret närvarande skepnader. Jumppanens tolkningar går rakt upp i den internatio­nella toppen på området och står sig problemfri­tt i jämförelse med, exempelvis, två av de främsta inspelning­arna från de senaste decenniern­a signerade Steven Osborne (2006) och Jumppanens lärare Krystian Zimerman

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland