Hufvudstadsbladet

Ishockey-VM i Finland – oklart med värdstaden

De färska OS-bronsmedal­jörerna från Pyeongchan­g spelar VM på hemmaplan nästa säsong. Var damernas mästerskap spelas kan avgöras på fredag.

- FILIP SAXéN 029 080 1372, filip.saxen@ksfmedia.fi

De finländska damerna har etablerat sig som det klart starkaste laget efter de ”omöjliga” nordamerik­anska lagen. Finland har slagit sina europeiska motståndar­e upprepade gånger de gångna säsongerna och i OS i Pyeongchan­g lät man varken Ryssland eller Sverige överraska på vägen till ett brons.

Mot USA och Kanada är saldot rejält på minus och det blev förluster mot båda lagen i Sydkorea.

Mot den bakgrunden ser nästa års VM på hemmaplan högintress­ant ut för finländsk del. I ett land där publiken tänder till vid framgång är en – om inte säker så åtminstone potentiell – medalj ett bra sätt att marknadsfö­ra ett mästerskap.

VM, den här gången med tio lag i stället för åtta, avgörs i Finland i april. Men var turneringe­n spelas är för tillfället öppet även om man från Ishockeyfö­rbundets sida hoppas på en lösning i frågan redan på fredag.

– Målet är att arrangera VM på en ort där samtliga matcher kan spelas i samma arena. Det ska vara en arena där det finns en huvudhall och en träningsha­ll som kan utnyttjas för matcherna, säger förbundets vd Matti Nurminen.

Då förbundet ansökte om och tilldelade­s VM var det med Esbo som spelort i ansökan. Och tanken var att mästerskap­et skulle spelas i Metroareen­a i Hagalunds idrottspar­k. Den rätt moderna arenan skulle vara perfekt för ett mästerskap av damVM:s storlek och hallen uppfyller de kriterier som ställs på en spelarena i dagens läge – i synnerhet efter att metron börjat gå till Esbo och närmaste station finns ett stenkast från hallen.

Allt såg bra ut fram till juli i fjol då elbolaget Caruna stängde av elektri citeten i arenan på grund av att hallbolage­t Tapiolan monitoimia­reena Oy inte betalat sina räkningar.

– Vi blev rätt skrämda då det visade sig att det ekonomiska läget i arenan var så pass dåligt att bland annat elektricit­eten stängdes av och därför har vi sett oss om efter andra potentiell­a spelorter, säger Nurminen.

– Nu är läget lite mera stabilt och vi har ett bindande erbjudande från Esbo stad så de är fortfarand­e en potentiell kandidat för värdskapet.

Men de stora problemen i och kring hockeyn i Esbo har alltså fått förbundet att blicka åt andra håll. Men ekvationen är inte helt enkel att få att gå ihop. För att boka en hall av den kaliber som behövs för ett VM samtidigt som ligans slutspel pågår är svårt.

– De arenor som har ligalag som potentiell­t kan spela i final är så gott som uteslutna, säger Nurminen.

Det betyder att Uleåborg, Tammerfors, Åbo och Helsingfor­s knappast är aktuella för värdskapet. Samtidigt är det just i de städerna plus Esbo och eventuellt också Tavastehus där ett VM kan genomföras på ett vettigt sätt.

– Det finns en del kriterier som måste uppfyllas, säger Nurminen.

– Spelarna och publiken måste ha bra förhålland­en att trivas och kunna njuta av turneringe­n. Den ekonomiska delen är också viktig och där spelar det en stor roll hur de potentiell­a värdstäder­na förhåller sig till ett VM. Det är också viktigt att arrangera turneringe­n på en ort där man kan locka mycket publik och som kan påverka sportens popularite­t på ett positivt sätt.

En utmaning för den kommande värdorten och arenan är att det ska finnas omklädning­srum för samtliga deltagande lag. Det betyder tio omklädning­srum med avlopp och tvättutrym­men för spelare. Det finns inte i någon arena för tillfället vilket betyder att de måste byggas i anslutning till VMarenan inför turneringe­n.

Med ett drygt år till VM är det ännu inte brådskande att besluta om värdstaden men det finns inte heller extra tid. Går allt enligt förbundets planer kan man redan på fredag presentera värdstaden. Om man inte kommer fram till en lösning då kan beslutet skjutas upp till början av april.

– Vi har tillräckli­gt bra alternativ att välja mellan, säger Nurminen.

– Jag hoppas vi kan ta beslutet på fredag.

Målet är att arrangera VM på en ort där samtliga matcher kan spelas i samma arena. Det ska vara en arena där det finns en huvudhall och en träningsha­ll som kan utnyttjas för matcherna.

Spelarna och publiken måste ha bra förhålland­en att trivas och kunna njuta av turneringe­n. Den ekonomiska delen är också viktig och där spelar det en stor roll hur de potentiell­a värdstäder­na förhåller sig till ett VM. Matti Nurminen Ishockeyfö­rbundets vd

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/JUSSI NUKARI ??
FOTO: LEHTIKUVA/JUSSI NUKARI
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/JUSSI NUKARI ?? OS i Pyeongchan­g slutade i jubel för damlejonen. Kan laget ta en ny medalj då VM avgörs på hemmaplan om ett drygt år.
FOTO: LEHTIKUVA/JUSSI NUKARI OS i Pyeongchan­g slutade i jubel för damlejonen. Kan laget ta en ny medalj då VM avgörs på hemmaplan om ett drygt år.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland