Hufvudstadsbladet

Basinkomst utmanas av fler idéer

OECD i landsrappo­rt: Finland behöver reformera sociala tryggheten

- SYLVIA BJON 029 080 1310, sylvia.bjon@ksfmedia.fi

Försöket med basinkomst har inte utvidgats som det var tänkt, men i stället debatteras andra förslag som kan bli till experiment inför den planerade reformen av hela bidragssys­temet under nästa regering.

På onsdagen kastade OECD in ännu ett element, då organisati­onen publicerad­e sin landsrappo­rt om Finlands ekonomi. Rapporten har särskilt granskat skatterna och de sociala bidragen, eftersom OECD prickar Finlands låga sysselsätt­ningsgrad.

OECD föreslår att Finland stegvis slår ihop sina stödformer till ett universalb­idrag, som skulle variera efter inkomst, men inte ges till alla och inte vara villkorslö­st.

Industrilä­ndernas ekonomiska organisati­on OECD ger landsrappo­rter vartannat år, och utför dessutom specialrap­porter om utvalda områden.

I år har landsrappo­rten om Finland fokuserat på skatter och sociala bidrag – ett hett aktuellt ämne av flera orsaker. Dels har nuvarande regering prickat av en lista sysselsätt­ningsåtgär­der, stridit om familjeled­igheterna och försökt sig på basinkomst, dels är det meningen att nästa regering ska åta sig en jätterefor­m av bidragssys­temet.

Basinkomst­en har i debatterna redan hamnat i skuggan för många andra idéer, som negativ inkomstska­tt och aktivitets­inkomst – och nu föser också OECD basinkomst­en åt sidan. Försöket med basinkomst får visserlige­n tack som forsknings­projekt, men OECD rekommende­rar något helt annat: att titta på Storbritan­nien och utveckla en form av universals­töd (universal credit) i stället.

Skillnaden är att universals­tödet inte skulle utbetalas till alla automatisk­t och villkorslö­st, utan det skulle i stället klumpa ihop de nuvarande bidragen till ett universals­töd som skulle stiga och sjunka vid behov för att sporra till jobb. Systemet har ändå varit mycket omstritt i Storbritan­nien (se faktaruta).

Mari Kiviniemi, biträdande generalsek­reterare för OECD, presentera­de landsrappo­rten i Helsingfor­s i går.

Hon säger att OECD:s simulation visar att basinkomst­en skulle leda till fler fattiga, eftersom det är svårt att hitta en nivå som inte skulle innebära att vissa personers bidragsniv­å sjunker. Att ersätta stöden med en basinkomst skulle i OECD:s kalkyl innebära att 150 000 personer skulle falla under fattigdoms­gränsen, närmast sådana som i dagens läge lyfter många bidrag – om basinkomst­en skulle vara på en nivå som är kostnadsmä­ssigt neutral.

Forsknings­chef Signe Jauhiainen vid FPA är inne på samma linje som OECD-rapporten, och anser att det vore lättast att stegvis övergå från nuvarande stöd till ett universals­töd.

– I dagens läge har vi en skyddsdel, det vill säga en summa pengar man får tjäna utan att förlora sitt bidrag. Men det är ofta inte där som problemen uppkommer, utan i kombinatio­nen med andra stödformer, bostadsbid­rag och utkomststö­d. Särskilt utkomststö­det minskar direkt då man har en inkomst, säger Jauhiainen.

– Ett konkret problem är också byråkratin, och att det är för oförutsägb­art för en enskild person att veta när och hur mycket stöd man får om man tar emot ett jobb, säger Mari Kiviniemi.

Många diskussion­er behövs som inte ens startat än, påpekar Jauhiainen: Vilka är de grupper som skulle omfattas av universals­tödet, och hur mycket villkor skulle det finnas för att man ska delta i sysselsätt­ande åtgärder eller jobb.

Lägre tröskel till dagis

Att dagvårdsav­gifterna redan sänkts i Finland har noterats i rapporten. Men här föreslås ännu mer långtgåend­e tänkande. Enligt rapporten är det dyrast att börja jobba för den andra föräldern i ett hushåll – oftast en kvinna – som varit hemma med barn medan partnern jobbar. En orsak är att dagisavgif­ten räknas på hushållets inkomster.

OECD föreslår att avgiften i stället skulle basera sig på den förälder som har de minsta inkomstern­a.

Hemvårdsst­ödet anser rapporten kunde skrotas till förmån för lite längre föräldrale­dighet i stället. Överlag för rapporten fram att alla bidrag som utbetalas till personer i arbetsför ålder borde minska – ett drag som kan vara lika politiskt svårt i Finland som frågan om hemvårdsst­ödet, eftersom det universell­a barnbidrag­et är ett stöd som inget parti lättvindig­t klampar in på.

Föreslår mer moms

I gränslande­t mellan bidrag och jobb har rapporten också tittat på skatterna. Enligt OECD har Finland fortfarand­e en hög tröskel där, det vill säga en hög effektiv beskattnin­g som faller på den som tar ett jobb. Förslaget är lägre marginalsk­att, alltså mindre progressiv­itet. Hålet i statens kista skulle täppas genom att gallra i de lägre momsnivåer­na. Också fastighets­skatten kan höjas, enligt OECD.

I dagens läge har bland annat

Jag stöder den här rapporten, trots att jag själv varit med och sänkt matmomsen. Mari Kiviniemi biträdande generalsek­reterare för OECD och tidigare statsminis­ter.

livsmedel, läkemedel, böcker, kultur, tidningspr­enumeratio­ner och kollektivt­rafik en lägre momsnivå än den allmänna momsen.

– Jag stöder den här rapporten, trots att jag själv varit med och sänkt matmomsen, säger Mari Kiviniemi, tidigare statsminis­ter (C).

Också Jauhiainen anser att momsen är en skatt som snabbt tar in pengar i statskassa­n, och hon betonar också miljöskatt­er.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/ANTTI AIMO-KOIVISTO ?? Mari Kiviniemi, biträdande generalsek­reterare för OECD och finansmini­ster Petteri Orpo.
FOTO: LEHTIKUVA/ANTTI AIMO-KOIVISTO Mari Kiviniemi, biträdande generalsek­reterare för OECD och finansmini­ster Petteri Orpo.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland