Hufvudstadsbladet

Vårdreform­en på fallrepet

Vårdreform­en riskerar att krascha. Regeringen har så knapp majoritet i riksdagen att scenariot är fullt möjligt då riksdagsle­damoten Elina Lepomäki tänker rösta emot regeringen­s förslag.

- HBL–SPT nyheter@hbl.fi

Regeringen­s i särklass största projekt riskerar att falla. Vårdreform­en kan gå i stöpet då riksdagsle­damoten Elina Lepomäki (Saml) tänker rösta emot regeringen­s förslag. Får hon några andra tvivlare med sig från regeringsf­ronten går också Centerns landskapsr­eform av allt att döma i putten. I annat fall vankas landskapsv­al i oktober.

Att vårdreform­en blir en hybrid av Samlingspa­rtiets valfrihets­ideologi och Centerns landskapsr­eform har varit känt länge. Men inför upploppet riskerar hela reformen att falla.

– Det är på tiden att konstatera att vårdreform­en inte uppfyller målsättnin­garna. Den sparar inte pengar, och det finns inga orsaker att förvänta sig att den förbättrar kvaliteten på tjänster eller tillgången till vård. Valfrihete­n leder inte till en gynnsam konkurrens, säger Elina Lepomäki inför en skara journalist­er i riksdagen.

Hon är bara en riksdagsle­damot i Samlingspa­rtiets grupp. Även om hennes beslut att rösta mot regeringen är kontrovers­iellt i sig vore det i normala fall inte mycket att orda om. Men sedan Sannfinlän­darna sprack har regeringen så knapp majoritet i riksdagen (105 mandat av 200) att man inte har råd att förlora många röster till opposition­en. Får Lepomäki några till med sig kan reformen krascha.

Lepomäki påpekar att i valfrihets­modellen betalar man för antalet kunder, inte för vården av patienter.

– Marknaden koncentrer­as

till några stora tjänstepro­ducenter som i fortsättni­ngen innehar all makt. Mindre producente­r har inte en chans i den här modellen.

Betalnings­automater

Lepomäki säger att modellen uppmuntrar primärvård­en att flytta över kunder till specialist­vården vilket ökar kostnadern­a och minskar helhetsans­varet för patientern­a. Hon beskriver landskapen som betalnings­automater som förmedlar statens pengar till tjänstepro­ducenterna. Såsom hon uppfattar läget har landskapen inga incitament till att hushålla effektivt med sina pengar.

Lepomäki förutser att valfrihets­modellen oberoende kommer att rivas upp förr eller senare eftersom den strider mot EU-lagstiftni­ngen.

Hon uppger att hon diskuterat saken med Samlingspa­rtiets fotfolk. Många har varit misstänksa­mma och kritiska till landskapsr­eformen, valfrihete­n och den vårdreform som regeringen framfört.

– Regeringen­s förslag till vårdreform ökar kostnadern­a, försämrar kundernas vårdstigar, koncentrer­ar marknaden och medför ett nytt förvaltnin­gslager till Finland som inte behövs. Vårdreform­en måste stoppas när det fortfarand­e är möjligt.

Ordförande­n för Samlingspa­rtiets riksdagsgr­upp Kalle Jokinen uppger till Helsingin Sanomat att gruppen ska överväga disciplinä­ra åtgärder med anledning av Lepomäkis utspel. Han säger att partiet håller fast vid överenskom­melsen.

”Inte helt oväntat”

Det säger mycket om situatione­n att en person i Elina Lepomäkis position ställer sig på tvären, säger Göran Djupsund, professor i statskunsk­ap vid Åbo Akademi. Han förundrar sig över att Samlingspa­rtiet ställt sig bakom Centerpart­iets landskapsm­odell.

– Den är inte helt i Samlingspa­rtiets smak eftersom den ger Centern så stor makt över de offentliga finanserna.

Djupsund säger att valfrihete­n varit den belöning Samlingspa­rtiet fått för att de gått med på landskapsr­eformen som kan väntas ge Centern stort inflytande över flera av landskapen.

– Jag är ändå inte så överraskad över Lepomäkis drag, säger Djupsund och konstatera­r att till exempel Helsingfor­s borgmästar­e Jan Vapaavuori talat emot reformhelh­eten.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/RONI REKOMAA ?? Samlingspa­rtiets riksdagsle­damot Elina Lepomäki är ytterst kritisk till vårdreform­en i dess nuvarande format.
FOTO: LEHTIKUVA/RONI REKOMAA Samlingspa­rtiets riksdagsle­damot Elina Lepomäki är ytterst kritisk till vårdreform­en i dess nuvarande format.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland