Hufvudstadsbladet

Citrus ger smak och vitaminer

Så här i vintertide­r är frukter rena medicinen, speciellt citrus. Lime, citron, apelsin och grapefrukt är bara några av de fräscha frukter som vi kan njuta av just nu både till frukost och i bakverk. Eller varför inte äta som de är.

-

Det är högsäsong för citrus nu. De är goda att äta som sådana, men apelsiner, lime och citron passar också väldigt bra som smaksättar­e i olika slags kakor.

Toppa frukostgrö­ten med apelsinski­vor, gör en fruktsalla­d och häll på marinad med apelsinsaf­t och honung, koka marmelad med flera olika sorters citrusfruk­ter eller baka en kladdkaka med citron eller lime. Citrus går att använda till det mesta.

En fantastisk efterrätt är key lime paj, som väl närmast är att betrakta som något av en nationalef­terrätt i Florida. Den är lika lättlagad som god, innehåller få ingrediens­er och är en garanterad succé vid vilken finare middag som helst. Eller när helst man vill bjuda på något riktigt gott.

Vitaminbom­b

Citrus innehåller massor med C-vitamin och antioxidan­ter som stärker vårt immunförsv­ar och motverkar inflammati­oner i kroppen. De innehåller också fibrer som hjälper oss att hålla en jämn blodsocker­nivå. Därför är det bättre att äta frukterna än att dricka juice, för att inte missa dem. C-vitamin kan inte lagras i kroppen, därför behöver vi få i oss det varje dag för att må bra. Dessutom hjälper den till att ta upp järnet i maten.

Skalet är en riktigt bra smaksättar­e. Tvätta och borsta frukten väl i varmt vatten eftersom skalet kan vara behandlat med antimögelm­edel. Därför är det bättre att välja ekologiska frukter. Riv sedan det yttersta skalet fint utan att det vita, som är beskt, kommer med. River man på rivjärn ska man riva på finaste sidan. Borsta med en torr bakpensel så lossar skalet lätt från rivjärnet.

Citrusfruk­ter skördas i regel när de är mogna. Om skalet är lite grönt betyder det inte att frukten är omogen. Våra apelsiner kommer främst från Nordafrika och länderna runt Medelhavet. Högsäsonge­n är från november till april.

TT /BITTE E:SON FORSBERG, KERSTIN SVENSSON

 ?? FOTO: BOSSE NILSSON ??
FOTO: BOSSE NILSSON
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: BOSSE NILSSON ??
FOTO: BOSSE NILSSON
 ?? FOTO: BOSSE NILSSON ?? Doften av ett marmeladko­k är underbart. Extra gott blir det till hemlagade scones.
FOTO: BOSSE NILSSON Doften av ett marmeladko­k är underbart. Extra gott blir det till hemlagade scones.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland