Hufvudstadsbladet

Esboskola kan läggas ned

Ett nytt förslag hur det svensksprå­kiga skolnätet i Esbo ska se ut är färdigt. Enligt förslaget läggs Bemböle skola ner medan Smedsby skola i framtiden har förskoleve­rksamhet samt klasserna 1 till 4.

- NICLAS LÖNNQVIST 029 080 1356, niclas.lonnqvist@ksfmedia.fi

Bemböle skola läggs ned. Det föreslås i en ny plan för det svenska skolnätet i Esbo.

– Vi motsätter oss givetvis förslaget. Det här är en skola där eleverna och lärarna trivs och har det bra, säger Jonas Grandell, direktions­ordförande i Bemböle skola.

Förändring­arna i skolnätet i Esbo träder i kraft tidigast hösten 2019.

Rödskogs skola, som hotats av nedläggnin­g i tidigare förslag, fortsätter verksamhet­en i nuvarande lokaler. Förändring­arna i skolnätet träder i kraft tidigast hösten 2019. Förslaget presentera­des för nämnden Svenska rum på tisdagen. För Johan Grandell, som är direktions­ordförande i Bemböle skola, kom förslaget inte som en överraskni­ng.

– Vi har hela tiden vetat att det finns ett hot mot skolan. Vi motsätter oss givetvis förslaget. Det här är en liten skola där eleverna och lärarna trivs och har det bra, säger Grandell.

Också i Smedsby är man chockad över förslaget, även om direktions­ordförande­n Satu Björksten tycker att förslaget ändå är lite bättre än de tidigare.

– För ett år sedan föreslog man att lägga ner hela skolan. Nu blir det ändå undervisni­ng för årskursern­a 1 till 4. Men jag är orolig för de äldre elevernas skolväg om de ska åka till Alberga eller till Lagstads skola i Esbo centrum. Jag tycker inte riktigt att man gjort tillräckli­gt bra bedömninga­r om framtida elevprogno­ser. Vi vet att Storåkerso­mrådet väx-

Vi motsätter oss givetvis förslaget. Det här är en liten skola där eleverna och lärarna trivs och har det bra. Johan Grandell direktions­ordförande i Bemböle skola

er och blir större och det påverkar också Smedsby skolas upptagning­sområde, säger Björksten.

Enligt Grandell och Björksten ska skolans direktione­r ge ett utlåtande i frågan. Två nya skolhus för svensksprå­kig undervisni­ng öppnas 2021 i Köklax och Alberga.

”Mer genomtänkt förslag”

Bo Lönnqvist (SFP) är ordförande för nämnden Svenska rum. Han tycker att det nya förslaget är mer genomtänkt än de tidigare och att man nu har beaktat de synpunkter som nämnden haft både vad gäller själva processen och innehållet. Han kan inte ta ställning till om Bemböle skola slaktas för gott utan ser att Esboborna nu måste få säga sitt också innan slutliga beslut tas.

– Det är många aspekter som måste beaktas i beslutet: behovet av närservice, väl fungerande utrymmen, kapacitete­n i hela skolnätet i dag och framöver, elevprogno­serna, ekonomin och behovet av enhetliga svenska utrymmen.

Lönnqvist är glad över att Smedsby skola inte stängs helt.

– En stängning av skolan hade betytt en ganska stor vit fläck på kartan för det svensksprå­kiga skolnätet i Esbo med komplicera­de skolvägar som följd för eleverna i de lägre klasserna. Att kunna placera förskolan i samma lokaler som skolan är också en bra sak. Naturligtv­is är även det här förslaget ändå en förändring och det måste utvärderas noggrant, säger Lönnqvist.

 ?? FOTO: KSF-ARKIV / LEIF WECKSTRöM ?? Bemböle skola föreslås läggas ned och eleverna hänvisas till Lagstads skola.
FOTO: KSF-ARKIV / LEIF WECKSTRöM Bemböle skola föreslås läggas ned och eleverna hänvisas till Lagstads skola.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland