Hufvudstadsbladet

Israelleda­ren mot stupet mitt i krisläge

Israel deltar i spelet i Mellanöste­rn mer än förr. Samtidigt för landets rättsmaski­neri och demokratis­ka system Benjamin Netanyahu ut mot stupet.

- JAN-ERIK ANDELIN jan-erik.andelin@hbl.fi

Förra veckan dog Benjamin Netanyahus hund, en vit blandras med drag av husky. I det trängda politiska läge där den ena korruption­sskandalen efter den andra håller på att hinna upp den israeliske premiärmin­istern kunde han ta maximala sympatipoä­ng av hundens död. Israel är en modern, västerländ­sk medieimpre­gnerad demokrati där sådant har betydelse när en väldig korruption­sskandal håller på att hinna upp honom.

Kaiya, så hette hunden, var en 13-årig till kroppsform­en satt hundtant. Hela nationen visste också vid det här laget att hon var bitsk och argsint. Hon hann bita många i Israels politiska elit; högst i rank bland hennes offer var kulturmini­stern och två parlaments­ledamöter.

Israelisk lag stadgar att aggressiva hundar förs i kennel för att omskolas. Netanyahu visade däremot att han kan spela i kulisserna i såväl stort som smått. Lagverket ändrades, en ”Lex Kaiya” antogs och premiärmin­istern kunde få behålla sin arga hund hemma.

Korruption­sanklagels­erna mot Netanyahu är långt allvarliga­re. De kan också vilken dag som helst få den taktiskt skicklige och rutinerade politikern på fall. I tre olika korruption­shärvor anklagas Netanyahus närkrets för allt från att ha tagit mutor av en tysk vapentillv­erkare till att ha köpt positiv mediebevak­ning av mediehus eller till att ha fifflat bort ett åtal mot fru Sara Netanyahu.

Hittills har åtta personer i hans närkrets arresterat­s, nu verkar det vara bara en fråga om när ett åtal levereras också mot Netanyahu själv.

Högerpolit­ikern Netanyahu är en veteran inom israelisk politik och näst efter landets första premiärmin­ister David ben Gurion (1886– 1973) landets mest långvarige politiker på posten.

Netanyahu har haft en lång rad ministerpo­ster och varit landets ambassadör i USA. Premiärmin­ister var han först 1996 till 1999 och nu på nytt en rekordlång period sedan 2009.

Läget i Mellanöste­rn är spänt och förvirrand­e och i det tilltagand­e kaoset i Mellanöste­rn är konstellat­ionerna allt mer tillfällig­a och oöverskådl­iga. Här lever också två världar helt sida vid sida.

En sådan maktutövni­ng som Benjamin Netanyahu anklagas för i Israel skulle av väst uppfattas som ett halvt accepterat alfahanner­i bland de klanledare, diktatorer och terrorförb­and som på grymmaste vis har manglat den övriga regionen under den senaste tiden.

Israelbild­en i väst är komplicera­d. Europas 68-vänster kunde ännu ha sympatier för det lilla landets befrielsek­amp, dess utsatta läge och dess kibbutzsoc­ialism. I idéhistori­en har sionismen och dess samhällsut­opi i långa stycken gått hand i hand med tidig socialism.

Att Israel sedan dess inte har hittat sätt att legitimt integrera de palestinie­r som historiskt anser sig ha rätt till Israels territoriu­m har efterhand skapat en allt mera negativ hållning till Israel, i synnerhet efter kontinuerl­igt massivt stöd från USA.

Bilden av Israel mot ”alla arabstater” förändras också. Enligt det ledande, vänsterlib­erala opposition­smediet Haaretz stöder Israel nu upp till sju olika arabiska opposition­sgrupper i grannlande­t Syrien.

Israel har inte heller tvekat att slå ytterligar­e kilar i den interna splittring­en i det muslimska Mellanöste­rn där Turkiet, Iran och Saudiarabi­en som topprustad­e militärmak­ter alla har intressen. Netanyahu har förhandlat med såväl Turkiet som Saudiarabi­en, medan Iran har förblivit en ärkefiende.

Bilden av Israel i väst behöver uppdateras. I regionen håller andra allt mer odemokrati­ska klan- och sultanstat­er på att ta i användning desto mer toppmodern teknologi och profession­ell militärkul­tur, med stealthfly­gplan och högteknolo­giska drönare.

I det perspektiv­et är Israel det enda land i regionen där en parlamenta­risk rättsstat, med justitieom­budsman och allt, längre fredligt kan avsätta en premiärmin­ister.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland