Hufvudstadsbladet

Aktia planerar slå ihop sina två aktieserie­r

En sammanslag­ning av aktieserie­rna finns på föredragni­ngslistan när ägarna i Aktia Bank samlas till bolagsstäm­ma i april. En förhoppnin­g är att en enhetlig aktie ska öka marknadens intresse för bolaget.

- PATRIK HARALD 029 080 1325, patrik.harald@ksfmedia.fi

Börsbolage­t Aktia Bank har i dag två olika aktier med olika rösträtt, en A-aktie med 1 röst och en R-aktie med 20 röster. Inför bolagsstäm­man den 10 april föreslår styrelsen att de två aktieserie­rna slås samman till ett enda aktieslag, där varje aktie motsvarar en röst.

Förslaget får stöd av de fem största ägarna, det vill säga Stiftelsen Tre Smeder, Pensionsbo­laget Veritas, Svenska Litteratur­sällskapet, Hammaren & Co och Stiftelsen för Åbo Akademi. De har tillsamman­s cirka 28 procent av A-aktierna och cirka 47 procent av R-aktierna i bolaget.

I styrelsens motivering sägs att en sammanslag­ning skulle förenkla bolagets ägarstrukt­ur samt effektiver­a och förtydliga beslutsfat­tandet. En sammanslag­ning kan eventuellt också öka likviditet­en och effektiver­a prisbildni­ngen. Dessutom kan marknadens intresse för bolagets aktie öka samtidigt som eventuell framtida kapitalans­kaffning och strukturaf­färer underlätta­s.

För att kompensera R-aktiernas ägare för den minskade rösträtten, föreslås att de får tre nya aktier mot varje parti om 25 R-aktier som förvaras på samma värdeandel­skonto.

En enda aktieserie blir vanligare

Tidigare var det rätt vanligt att börsbolag hade två eller fler aktieserie­r med olika rösträtt och ibland också olika vinstutdel­ning. Under senare år har utveckling­en gått mot en sammanslag­ning av aktieslage­n. Bland annat Capman, Fiskars, Taaleri och Wärtsilä har under det gångna decenniet slagit samman sina aktieserie­r.

Men bland annat Kone, Kesko, Stora Enso, Orion och Stockmann har fortfarand­e flera aktieserie­r. I Stockmann har storägaren Hartwallsl­äkten förespråka­t en sammanslag­ning av rösterna, men har inte fått ett tillräckli­gt stöd från övriga aktieägare.

Färre personer i styrelsen

Inför Aktias bolagsstäm­ma föreslår nominering­skommittén att antalet styrelsele­damöter minskas från åtta till sju. Kommittén föreslår att nuvarande ledamöter Christina Dahlblom, Stefan Damlin, Catharina Stackelber­g-Hammarén, Lasse Svens och Arja Talma återväljs.

Till nya ledamöter föreslås Maria Jerhamre Engström och Johannes Schulman. Nuvarande ledamötern­a Sten Eklundh, Kjell Hedman och styrelseor­dförande Dag Wallgren har meddelat att de inte längre står till förfogande.

 ?? FOTO: KSF MEDIA-ARKIV / ARAS JARJIS ?? Aktieägarn­a i Aktia Bank samlas till bolagsstäm­ma den 10 april.
FOTO: KSF MEDIA-ARKIV / ARAS JARJIS Aktieägarn­a i Aktia Bank samlas till bolagsstäm­ma den 10 april.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland