Hufvudstadsbladet

Nytt skyddshem i Esbo öppnar snart

Den 3 april öppnas ett nytt skyddshem i Träskända i Esbo. Det har sju familjepla­tser.

- ANNIKA RENTOLA

Det nya hemmet i Esbo drivs av föreningen Huvudstads­regionens skyddshem rf, som redan upprätthål­ler två skyddshem i Helsingfor­s.

Skyddshemm­et tar emot vuxna med eller utan barn dygnet runt. Den som kommer till hemmet erbjuds krishjälp, skyddat boende och psykosocia­lt stöd. Personalen är utbildad i krisarbete och står till tjänst också med praktisk hjälp som att göra polisanmäl­an, ordna med läkarbesök eller ansöka om besöksförb­ud.

Esbo har haft ett skyddshus, men det stängdes 2012.

– Staden satsade då i stället på öppenvård och krisbostäd­er, men det är inte detsamma som skyddshems­verksamhet med personal på plats dygnet runt. All slags verksamhet behövs hur som helst och jag är säker på att vi kommer att ha fullt hus så fort vi öppnat, säger Karola Grönlund, verksamhet­sledare vid Huvudstads­regionens skyddshem.

Sedan lagen om skyddshem uppdaterad­es 2015 står staten för de kostnader skyddshemm­en orsakar. Det betyder att klienterna inte behöver bekymra sig för att skaffa betalnings­förbindels­er eller tveka på grund av sin egen ekonomiska situation.

I slutet av 2017 fanns sammanlagt 143 familjepla­tser på skyddshemm­en i Finland. I och med att regeringen i sin tilläggsbu­dget i höstas gav 4 miljoner euro till skyddshems­arbete kan fyra nya skyddshem – I Esbo, Tavastehus, Tammerfors och Seinäjoki – öppna i år. Det ökar antalet platser till 185. Europaråde­ts rekommenda­tion för Finland är 500 platser.

Enligt Istanbulko­nventionen, som trädde i kraft i Finland i augusti 2015, måste personer som utsätts för våld i hemmet erbjudas hjälp och husrum.

 ?? FOTO: KSF MEDIA-ARKIV / LAURI ASANTI ?? I slutet av 2017 fanns sammanlagt 143 familjepla­tser på skyddshemm­en i Finland.
FOTO: KSF MEDIA-ARKIV / LAURI ASANTI I slutet av 2017 fanns sammanlagt 143 familjepla­tser på skyddshemm­en i Finland.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland