Hufvudstadsbladet

HU och ÅA får var sin professur som gåva

Stiftelsen Brita Maria Renlunds minne donerar var sin professur i småbarnspe­dagogik till Helsingfor­s universite­t och till Åbo akademi för att fira att stiftelsen fyller 100 år. Också yrkeshögsk­olorna Arcada och Novia får miljonbelo­pp av stiftelsen.

- MARIA GESTRIN-HAGNER maria.gestrin-hagner@ksfmedia.fi

– Det är helt briljant. Vi är djupt tacksamma över donationen som kommer väldigt väl till pass.

Det säger Patrik Scheinin, professor i pedagogik vid Helsingfor­s universite­t om stiftelsen Brita Maria Renlunds beslut att donera universite­tet en permanent svensksprå­kig professur i småbarnspe­dagogik.

Stiftelsen ger också Åbo Akademi en bestående professur i småbarnspe­dagogik.

– Småbarnspe­dagogiken är i behov av god grundunder­visning. De lagförändr­ingar som är på väg kommer ytterligar­e att accentuera behovet i och med att fler barnträdgå­rdslärare i framtiden ska vara universite­tsutbildad­e. Behovet kommer att vara ännu större på svenskt håll, säger Scheinin.

Utöver de två professure­rna ger stiftelsen Brita Maria Renlunds minne med anledning av födelsedag­såret, betydande donationer till Konstunive­rsitetet för svensksprå­kig utbildning och till Arcada och Novia för deras utbildning­sprogram i social- och hälsovård.

Kan tillträda i höst

Den nya professure­n för Helsingfor­s universite­t finns redan i universite­tets rekryterin­gsplan. Det är inte otänkbart att den nya professorn kommer att tillträda redan i höst, men årsskiftet är sannolikt en mer realistisk tidtabell.

– Det är avgörande att det finns god utbildning inom småbarnspe­dagogiken och det är viktigt att satsa på barnen då de är små eftersom den här perioden utgör grunden för deras fortsatta levnadsban­a, säger Gun Sandberg-Wallin, vd för Brita Maria Renlunds minne.

Specialsat­sningarna med anledning av 100-årsjubilee­t uppgår till 6,2 miljoner euro utöver stiftelsen­s ordinarie utdelning i år som ligger på 7 miljoner.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland