Hufvudstadsbladet

Surt när tåget står

- TOMMY POHJOLA

Dag efter dag drabbas metron av fel som försvårar arbetsreso­rna och får stadsborna att rasa.

Den 18 november 2017 var en glädjens dag. Västmetron startade och man kunde nästan se hur metrochefe­rna drog suckar av lättnad. Men snabbt var det slut på de orangefärg­ade ballongern­a och det spunna sockret. På tisdagen var det en dörr i Kampen som ställde till det i morgontraf­iken, dagen innan något annat och förra veckan något tredje. Så där har det hållit på i månader.

Lägesrappo­rterna från olika stationer och avgångar om krisen i kollektivt­rafiken har säkert nått många tjänstemän och politiker, som skäller på varandra i intervjuer som de kanske ger från sina bilar på någon av infartsled­erna. Hur många beslutsfat­tare är själva beroende av metron?

Nyligen undrade en insändarsk­ribent i HBL om det över huvud taget finns någon som har fått det bättre efter att den nya metrobanan öppnade och de direkta busslinjer­na till Kampen i Helsingfor­s centrum slopades. Jag träffade på tisdagen en och säkert finns det några till. Jag har också talat med Esbobor som seriöst överväger att köpa bil på grund av usel kollektivt­rafik. Från avsikt är det förstås en bit till handling, men antagligen inte så lång som trafikniss­arna med helt världsfrån­vända diagram, kartor och vaga löften om bättring hoppas.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland