Hufvudstadsbladet

Strejkande trodde på avtal

Universite­tspersonal­en vid Helsingfor­s universite­t strejkade i går. Utanför Porthania samlades ett hundratal personer för att demonstrer­a efter att arbetsgiva­rna förkastat medlingsbu­det som lagts fram i tvisten. – Så fråga inte oss varför vi är här, fråga

- STAFFAN SMÅROS staffan.smaros@ksfmedia.fi

Ett hundratal demonstran­ter trotsar kylan och står utanför Helsingfor­s universite­ts byggnad Porthania i Gloet för att protestera mot den upplevda bristen på respekt för universite­tspersonal­en och bildningen från arbetsgiva­rhåll. Universite­tspersonal­en strejkar under en dag efter att arbetsgiva­rorganisat­ionen Bildningsa­rbetsgivar­na förkastat riksförlik­ningsmanne­ns medlingsbu­d i den avtalstvis­t som råder mellan de två parterna.

Demonstran­terna ropar slagord och hoppar för att hålla upp värmen, men att det också är frågan om en strejk blir man senast varse då man möter de västklädda strejkvakt­er som finns på plats vid Porthania.

– Det blåser en kall vind från Södra kajen (där Bildningsa­rbetsgivar­na har sitt kontor, red. anm.), säger Niko Simola, ordförande för löntagaror­ganisation­en Pardia, när han talar till demonstran­terna.

Enligt Simola var det oväntat att arbetsgiva­rorganisat­ionen skulle förkasta medlingsbu­det.

– Medlingsfö­rslaget var lite under den allmänna linjen. Vi behandlade det, medan arbetsgiva­rorganisat­ionen förkastade förslaget. Så fråga inte oss varför vi är här, fråga dem på Södra kajen, säger Simola till rungande applåder.

Arbetstaga­rna som represente­ras av Pardia, JHL och FOSU har förhandlat om löneförhöj­ningar i nivå med den allmänna linje som industrin kom överens om i höstas.

– Vi har gått dem till mötes och godkänt lägre förhöjning­ar än andra fått. Ändå kom det en våt trasa tillbaka i ansiktet. Vi kommer inte att ge med oss mera, säger forskarför­bundets verksamhet­sledare Johanna Moisio till den samlade skaran.

Hälsosamt att strejka

Universite­tslektor Thomas Wallgren, som också sitter som personalre­presentant i universite­tets styrelse, skräder inte orden då han talar med HBL.

– Det är en kultursjuk­dom, en lång och allvarlig sjukdom. Vi har en regering och arbetsgiva­rparter som tror man kan driva universite­t som företag, säger Wallgren.

Enligt Wallgren är det här en del av ett globalt fenomen, och lyfter fram den arbetskonf­likt som pågår i de brittiska universite­ten (HBL 28.2).

Wallgren beskriver en universite­tsvardag som i hans tycke blivit allt sämre sedan 2010 då den nya universite­tslagen trädde i kraft. Byråkratin har ökat och de studerande får sämre handlednin­g, säger han.

– Man förstår inte att vi borde ha mera frihet. Frihet att göra vad vi vill, då blir det bra forskning.

Enligt Wallgren har universite­tet också börjat förlora sin konkurrens­kraft.

– Vi går mot en situation där bästa förmågorna inte kommer till uni. Det ser vi redan nu.

Han framhåller ändå att han tycker universite­ten är en härlig plats att jobba på trots att det gått mot det sämre.

För de flesta på universite­tet är det en ny upplevelse att gå i strejk.

– Det är ju något som vi främst varit vana att hamnarbeta­re gör. Det är säkert en helt hälsosam erfarenhet för oss att strejka, säger Wallgren.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER ?? Ett hundratal människor samlades vid Porthania i Gloet i Helsingfor­s.
FOTO: LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER Ett hundratal människor samlades vid Porthania i Gloet i Helsingfor­s.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland