Hufvudstadsbladet

”Ovanligt att arbetsgiva­ren fäller kompromiss”

Ett test från arbetsgiva­rsidan. Så karaktäris­erar professor Niklas Bruun första ronden i konflikten vid universite­ten.

- SPT/JENNY BLOMQVIST

Niklas Bruun är professor vid Hanken i Helsingfor­s, men handleder också doktorande­r vid Helsingfor­s universite­t. Han är expert på arbetsrätt och förhandlin­gsfrågor och var en av talarna vid arbetstaga­rpartens evenemang i Gamla studenthus­et i går på eftermidda­gen.

Det är första gången som professore­r strejkar i Finland. Enligt Bruun beror det delvis på det nya avtalssyst­emet som infördes i samband med den stora universite­tsreformen för några år sedan.

– Den förändrade professore­rnas ställning ganska radikalt och gav dem också en betydligt utvidgad strejkrätt eftersom de numera är anställda som arbetstaga­re, inte som statsanstä­llda tjänstemän, säger Bruun.

Bruun konstatera­r att strejken har den problemati­ska aspekten för de anställda att den leder till besparinga­r för universite­ten. Han tror att facket får fundera på alternativ­a åtgärder om konflikten förlängs som att till exempel bojkotta korrigerin­gen av tentamina.

– Det är klart att det som sker i dag är litet av ett test från arbetsgiva­rsidan. De kommer att följa med hur mycket folk som ställer upp på

protestern­a och hur mycket synlighet de får, säger Bruun.

Lönefrågan är central även i den här arbetstvis­ten. Arbetsgiva­rsidan kräver att man genomför en lönereform, medan riksförlik­ningsmanne­ns kompromiss­förslag var att tillsätta en arbetsgrup­p som skulle utarbeta lönereform­en. För det fall ingen överenskom­melse nås skulle löneförhöj­ningarna bli betydligt lägre än vad som nu överenskom­mits.

En ganska stark morot eller piska, beror på hur man ser på saken, konstatera­r Bruun.

– Det är ganska sällsynt att det är arbetsgiva­rparten på vår arbetsmark­nad som fäller en kompromiss, som dessutom ligger på en ekonomiskt ganska anspråkslö­s nivå och motsvarar den så kallade allmänna linjen. Jag skulle inte bli förvånad om det inom universite­tsledninga­rna finns intern kritik mot Bildningsa­rbetsgivar­nas

val att förkasta medlingsbu­det.

Han tror därför att förhandlin­garna kommer att återupptas inom kort.

– Den här tvisten säger något om att förhandlin­gskulturen i det nya universite­tssystemet inte riktigt har funnit sin form ännu, säger Bruun.

 ?? FOTO: SPT ?? Niklas Bruun.
FOTO: SPT Niklas Bruun.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland