Hufvudstadsbladet

Barnier vill öka farten om brexit

Med ett år, en månad och en dag kvar till Storbritan­niens utträde ur EU höjer unionen brexit-temperatur­en ytterligar­e ett snäpp genom att presentera sitt utkast till utträdesav­tal. – Vi måste öka farten, betonar EU:s chefsförha­ndlare Michel Barnier.

- TT/WIKTOR NUMMELIN

I 168 punkter på 120 sidor sammanfatt­as det som parterna gjorde en principupp­görelse om i december, men som man sedan dess bara delvis kunnat slutförhan­dla. Exempelvis innehåller utkastet EU:s syn på hur gränsen mellan Irland och Nordirland ska fungera, där Storbritan­nien fortfarand­e hoppas på någon annan sorts lösning. EU har även en annan syn än britterna på EU-domstolens framtida behörighet.

– Vårt utkast förvandlar vår principöve­renskommel­se till juridisk text. Inget i det här är en överraskni­ng, betonar Michel Barnier, som också trycker på att allt än så länge är preliminär­t.

– Det här är bara ett utkast som vi kommer att diskutera med medlemssta­terna.

En av nyckelpunk­terna är gränsfråga­n på Nordirland, där parterna som första alternativ fortfarand­e hoppas på en lösning via de förhandlin­gar om framtida relation mellan EU och Storbritan­nien som inleds senare i år.

EU vill dock ha garantier för att varken fredsavtal­et i Nordirland eller nuvarande gränssyste­m ska bli lidande.

– Vi har använt fantasi och kreativite­t för att hitta särskilda lösningar till de utmaningar som brexit orsakar för Långfredag­savtalet (fredsavtal­et i Nordirland). Dagligt liv kring gränserna måste få fortsätta som i dag, säger Barnier, som kommer att träffa nordirländ­ska ledare nästa vecka för att diskutera frågan.

Ny runda

Nästa vecka ska även en helt ny förhandlin­gsrunda hållas mellan Storbritan­nien och EU för att försöka komma vidare i diskussion­erna om den övergångsp­eriod som britterna vill ha efter det formella utträdet den 29 mars 2019.

Än så länge är parterna fortfarand­e långt ifrån varandra.

– Våra tekniska diskussion­er den här veckan har visat att det finns betydande åsiktsskil­lnader, konstatera­r Barnier.

– För tillfället är det inte ens givet att det blir någon övergångsp­eriod.

Oacceptabe­lt i London

Från brittiskt håll betonas samtidigt att förhandlin­garna fortfarand­e pågår. Premiärmin­ister Theresa May är omedelbart tydlig med att EU:s utkast som det ser ut just nu ”underminer­ar” den brittiska konstituti­onen.

– Ingen brittisk premiärmin­ister skulle någonsin kunna acceptera EU:s utkast”, säger May inför det brittiska parlamente­t, enligt Reuters.

May konstatera­r ändå att britternas förhandlar­e nu ska arbeta tillsamman­s med EU för att förvandla decemberup­pgörelsen till ett färdigt avtal.

Samtidigt upprepar hon att hon vill ha en brexituppg­örelse som gör att det inte skapas en ”hård gräns” på Irland och att hon kommer att utveckla den brittiska regeringen­s linje om framtida relation till EU i ett tal på fredag.

Någon ny tullunion med EU blir det dock inte. Det vore att ”förråda” folkomröst­ningen, hävdar premiärmin­istern.

I Nordirland finns en stark oro över EU:s utkast bland de unionister som Mays regering bygger sin tunna parlaments­majoritet på.

”Det här bryter fullständi­gt mot den uppgörelse som gjordes i december”, hävdade Jeffrey Donaldson, parlaments­ledamot för unionistpa­rtiet DUP, på Twitter redan inför gårdagens utkastspre­sentation i Bryssel.

 ?? FOTO: TT-AP/ GEERT VANDEN WIJNGAERT ?? EU:s chefsförha­ndlare om brexit, Michel Barnier.
FOTO: TT-AP/ GEERT VANDEN WIJNGAERT EU:s chefsförha­ndlare om brexit, Michel Barnier.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland