Hufvudstadsbladet

Marken skakar under ”monstret” i EU

Han kallas för EU:s monster, Macchiavel­li eller till och med Rasputin. Tyske Martin Selmayr utpekas flitigt som Bryssels mäktigaste man, i sin roll som stabschef åt EU-kommission­ens ordförande. Nu får han ännu mer makt – men riskerar samtidigt att falla t

- TT: Varför inte? TT/WIKTOR NUMMELIN nyheter@hbl.fi

Stormen har blåst för fullt på EUkommissi­onens dagliga pressträff­ar under de senaste dagarna. 48 minuters utfrågning om Martin Selmayr i måndags följdes av 37 minuter i tisdags. Det ska jämföras med att pressträff­arna i normala fall brukar vara över inom en halvtimme – med alla ärenden inräknade. Orsaken är dubbel. För det första har Martin Selmayr länge varit en närmast mytisk figur i EU-kretsar, som spindel i nätet bakom kommission­sordförand­e JeanClaude Juncker med rykte om sig att kontroller­a allt och alla i bakgrunden, som en nutida Macchiavel­li.

– Vad är skillnaden mellan Gud och Selmayr? Jo, Gud vet att han inte är Selmayr, lyder ett skämt som flitigt tillskrivs Tysklands förre finansmini­ster Wolfgang Schäuble.

”Bananrepub­lik”

För det andra är turerna när Selmayr nu plötsligt befordrats till posten som EU-kommission­ens generalsek­reterare omgärdade av frågetecke­n och tveksamhet­er. Selmayr sökte egentligen jobbet som biträdande generalsek­reterare och godkändes och utnämndes till det – bara för att några minuter senare flyttas upp ännu ett snäpp då det visade sig att den sittande generalsek­reteraren plötsligt bett om att få gå i pension.

Sedan dess har frågorna smattrat från framför allt franska, tyska, brittiska och italienska journalist­er, som anat ugglor i mossen.

”Det är inte längre en byråkrati, utan en bananrepub­lik”, twittrar Jean Quatremer, på franska tidningen Libération, som stod för de första avslöjande­na av historien.

”Det här visar varför vi måste lämna EU”, dundrar brittiska The Telegraph på ledarplats.

Jämförs med 1999

De gröna och vänstern i EU-parlamente­t har krävt en formell utredning och bland de ilskna journalist­erna på kommission­ens pressträff­ar dras redan parallelle­r till hur hela den dåvarande EU-kommission­en tvingades avgå 1999 efter anklagelse­r om bland annat svågerpoli­tik.

Selmayr själv har tills vidare inte uttalat sig och från EU-kommission­en har han fortsatt fullt stöd.

Även från EU:s medlemslän­der är det än så länge tyst.

– Just det om Selmayr vill jag inte kommentera, säger till exempel Sveriges EU-minister Ann Linde (S) i samband med veckans EU-ministermö­te i Bryssel.

– Han är en stark person ... Jag förutsätte­r att allting har skötts korrekt. Och i övrigt vill jag inte kommentera det, säger Linde i Bryssel.

 ?? FOTO: ARKIVBILD/TT-AP/VIRGINIA MAYO ?? Martin Selmayr (till höger) är mäktig stabschef för EU-kommission­ens ordförande Jean-Claude Juncker och blir ännu mäktigare när han från den 1 mars tillträder som kommission­ens generalsek­reterare.
FOTO: ARKIVBILD/TT-AP/VIRGINIA MAYO Martin Selmayr (till höger) är mäktig stabschef för EU-kommission­ens ordförande Jean-Claude Juncker och blir ännu mäktigare när han från den 1 mars tillträder som kommission­ens generalsek­reterare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland