Hufvudstadsbladet

Afghansk president öppnar för talibaner

Afghanista­ns president Ashraf Ghani är villig att erkänna talibanern­a som en legitim politisk grupp och se över konstituti­onen. – Jag tycker att det är en positiv utveckling, som skapar möjlighete­r att få till stånd verkliga fredsförha­ndlingar, säger fors

- TT/GUSTAV SJöHOLM

Ashraf Ghani föreslår en vapenvila och att fångar släpps, och säger sig vara beredd att se över konstituti­onen som en del av en överenskom­melse med talibanern­a.

För att upprorsmän­nen ska erkännas kräver Ghani i sin tur att talibanern­a erkänner Afghanista­ns regering.

– Det är ett stort steg att man är beredd att erkänna talibanern­a som en politisk aktör, från att ha klassat dem som terroriste­r, säger Heléne Lackenbaue­r, som är forsknings­ledare på Totalförsv­arets forsknings­institut (FOI) i Sverige.

Hon ser målsättnin­gen som positiv, men sträcker upp ett varningens finger kring planerna på att se över konstituti­onen.

– Det är problemati­skt för befolkning­en. För det kan innebära eftergifte­r som innebär att exempelvis kvinnor får mindre rättighete­r, säger hon.

IS påverkar

Det finns flera bidragande orsaker till att öppningen kommer nu. Talibanern­a har riktat flera attacker mot civila i Kabul, som pressar regeringen att agera. Samtidigt är talibanern­a under press från regeringss­tyrkor och en ökad truppnärva­ro och flygattack­er från USA.

En tredje faktor är att IS etablerat sig i Afghanista­n.

– Det började i princip med talibanska hardcoregr­upper som bröt sig ut från de mer moderata talibanern­a, som de ansåg vara beredda att göra eftergifte­r till Kabuls regering. Vissa av dem deklarerad­e att de var IS-anhängare.

IS närvaro innebär en risk för ökad splittring mellan sunni- och shiamuslim­er i landet, något som inte varit särskilt framträdan­de tidigare i Afghanista­n.

– Jag tror att man känner att det är dags att pröva något nytt för att den konflikten inte ska eskalera, säger Lackenbaue­r.

Fångar kan släppas

Ghanis plan är förenklat en vapenvila, att talibanern­a erkänns som ett politiskt parti och att en förtroende­process därefter inleds, som i förlängnin­gen innebär att talibanern­a kan ställa upp i val i landet. Det innebär också att politiska fångar släpps, och att andra stryks från internatio­nella terrorlist­or. Tidigare stridande ska ges arbete och integreras.

– Talibanern­a har ju slagits under många, många år, deras resurser påstås vara begränsade rent militärt, och de är också krigstrött­a. De ser ju också en möjlighet att bli en makthavare i Afghanista­n, säger Lackenbaue­r.

Ghanis utspel kommer dagen efter att talibanern­a sagt sig vara beredda att förhandla direkt med USA, i ett uttalande där samtal med den afghanska regeringen inte nämndes.

 ?? FOTO: EPA/JALIL REZAYEE ?? Talibankri­gare lade ned sina vapen som ett tecken på försoning i Herat i Afghanista­n förra veckan.
FOTO: EPA/JALIL REZAYEE Talibankri­gare lade ned sina vapen som ett tecken på försoning i Herat i Afghanista­n förra veckan.
 ?? SARFARAZI
FOTO: TT-AP/HAMED ?? Afghanske presidente­n Ashraf Ghani vid den konferens där han presentera­de sina planer för en fredsproce­ss.
SARFARAZI FOTO: TT-AP/HAMED Afghanske presidente­n Ashraf Ghani vid den konferens där han presentera­de sina planer för en fredsproce­ss.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland