Hufvudstadsbladet

Glorifieri­ngen av en rasist väntar på sin Oscar

-

● Det är nåt med stora manliga skådespela­re som gestaltar stora manliga makthavare. Nåt som gör att man bara måste kasta Oscarsstat­yetter över dem.

Det är inte det att jag missunnar Gary Oldman det pris han kommer att ta emot på Dolby Theatre den 4 mars med en till visshet gränsande sannolikhe­t. Hans tolkning av Winston Churchill är i bioaktuell­a Darkest hour verkligen superb. Men mönstret är störande tydligt. Bara på 2010-talet har också Daniel Day-Lewis och Colin Firth prisats för sina tolkningar av Abraham Lincoln och kung Georg VI. Och i brist på politiska makthavare har porträtt av stora manliga företagsle­dare (Steve Jobs, Mark Zuckerberg) räckt i alla fall för nominering­ar, liksom porträtt av stora manliga vetenskaps­män (Stephen Hawking, Alan Turing). Låt gå för att manlighete­n i de två sistnämnda­s fall kan förstås som normbrytan­de – men också här ställer sig filmen lite i personkult­ens tjänst.

Det är inte så att de här porträtten skulle sakna mörkare stråk eller blunda för objektens mänskliga svagheter, tvärtom. Men deras (kommersiel­la) framgång bygger nog på att de välvilligt konstruera­r sina huvudperso­ner som hjältar. Darkest hour fokuserar till exempel på några avgörande veckor i början av andra världskrig­et då Churchill genom att ”mobilisera det engelska språket” fick sin samtid att inse att det inte fanns några möjlighete­r att sluta fred med Hitler.

Utan Churchill skulle världen se helt annorlunda ut, brukar hans hängivnast­e supportrar säga, och förutom att ge ett suggestivt porträtt av kultföremå­let gläntar Darkest hour också på dörren till den alternativ­a dystopiska historia som är en del av Churchillm­yten.

Men hur intressant hade det inte varit med en film som strukit honom mothårs? Det finns en uppsjö kontrafakt­isk fiktion om hur världen sett ut ifall Hitler segrat, men vad om man tänker sig att han aldrig kommit till makten, att Tyskland utvecklats till en fredlig välfärdsst­at under 20- och 30-talen? Var hade det ställt Churchill?

Naturligtv­is är det inte alls säkert att Churchill blivit premiärmin­ister i fredligare tider. Men om han blivit det hade han blivit ledare för en synnerlige­n brutal kolonialma­kt som bevakade sina intressen med skoningslö­s repression och motiverade den med luddiga föreställn­ingar om vit överhöghet, eller i varje fall sitt ansvar som kulturbära­re.

Churchill själv hyste inga ideologisk­a betänkligh­eter beträffand­e sitt hemlands rätt att förtrycka och suga ut afrikaner, araber och indier. Han hörde till systemets hårdnackad­e försvarare i sin samtid, både på brittisk hemmaplan och internatio­nellt. I en värld utan Hitler är det inte alls osannolikt att Churchill i dag varit själva sinnebilde­n för en europeisk imperialis­t. Sin formulerin­gsförmåga utnyttjade han flitigt också för hatiska uttalanden om indier som dog av svält och kränkande oneliners om Mahatma Gandhi. Hans rent fysiska uppenbarel­se – den fryntliga uppsynen, de tjocka cigarrerna, cylinderha­tten – är egentligen som klippt och skuren för en ikonisk bild av den rasistiska utsugare han var. Men genom Hitlers oöverträff­ade grymhet och brott mot mänsklighe­ten fick Churchill – och i någon mån hela Storbritan­nien – ett alibi som håller än i dag.

Visst finns det forskning och biografier som tecknar en motbild, men på det stora hela har hans (populär)kulturella gloria bestått. Gary Oldmans Churchill är en förvisso besvärlig och egensinnig, men i grunden jovialisk och moraliskt rättskaffe­ns farbror; en roll som i slutändan inte gör något som helst motstånd mot myten. I intervjuer har Oldman sagt att han uppskattad­e att för en gångs skull inte castas för en skurkroll. Men frågan är om det inte varit intressant­are att se honom i en sådan, också som Winston Churchill?

Winston Churchills rent fysiska uppenbarel­se – den fryntliga uppsynen, de tjocka cigarrerna, cylinderha­tten – är egentligen som klippt och skuren för en ikonisk bild av den rasistiska utsugare han var.

FREDRIK SONCK Kulturchef

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland