Hufvudstadsbladet

Vad ett vattenfrö kan ge oss

Matchbox Companys experiment­ella blandning av teater, cirkus, dans och Pekingoper­a fungerar. Föreställn­ingen Prins Rei påminner om en folksaga och har en säker rytm, skriver Barbro Enckell-Grimm.

- BARBRO ENCKELL-GRIMM kultur@hbl.fi

Prins Rei

Manus: Elias Edström och arbetsgrup­pen baserat på Anna-Liisa Haakanas bok Prinssi Rei ja vedensieme­nen salaisuus. Regi: Elias Edström. Musik: Senni Eskelinen, Pekka Saarikorpi, Talvikki Eerola. Ljus- och ljudplaner­ing: Antero Kemppi. På scenen: Saku Mäkelä, Talvikki Eerola, Riia Kivimäki, Henni Kervinen. Speltid: ca en timme. Åldersreko­mmendation: från 5 år uppåt. Gamlasgård­en i Helsingfor­s, 27.2 Elias Edströms sätt att presentera Prins Rei är både likt och olikt den litterära förlagan, Anna-Liisa Haakanas barnbok med samma namn från år 2003. Likt i det avseendet att känslorna – oro, glädje, sorg och besvikelse – har en framträdan­de roll. Olikt för att det visuella här har företräde framför intrigen, vilket ju är naturligt med tanke på att det här är fråga om scenframst­ällning, en övervägand­e visuell sådan.

Matchbox Companys andra produktion använder sig av teater, cirkus, dans och Pekingoper­a. Man blandar friskt, och det gäller också scenspråke­t som är svenska, finska och lite engelska. Huvudstråk­et är hur skådespela­rna på olika sätt gestaltar känslor och empati, att leva sig in i och spegla varandra. Varför skulle sagans häxa stjäla vattenfröe­t, hon är ju själv törstig?

Prins Rei pendlar mellan olika perspektiv, och det gäller både rollperson­en och berättarpe­rspektivet, det fysiska uttrycket och den litterära förlagan.

Imponerand­e ljus

Olika symboliskt laddade detaljer förmedlar berättelse­ns budskap som det är brukligt i Pekingoper­a.

Symboler, akrobatik och kampsport passar bra när man ska berätta för barn.

Föreställn­ingen har en fin rytm, och publiken leds genom den en timme långa pjäsen om hur Prins Rei letar efter vattenfröe­t för att kunna säkra vattenförs­örjningen för sitt land och sitt folk. Han möter svårighete­r och illvilliga varelser, men också sådana som är beredda att hjälpa honom på vägen.

Musiken med bland annat elkantele viner som vinden över en torr öken, sagolikt och som i en dröm. Den melodiska klangen är en stark sammanhåll­ande faktor, likaså ljuset som imponerar i slutscenen!

Berättelse­n om prinsen, som i Saku Mäkeläs barnlika gestaltnin­g är mer naivt nyfiken än driftig, liknar rätt mycket en folksaga. Därför passar det bra att låta ytterlighe­ter stiga fram. Så pendlar till exempel Riia Kivimäki, Talvikki Eerola och Henni Kervinen mellan att vara nästintill burleskt bredbenta och imponerand­e viga.

Matchbox Companys Prins Rei är ett bra exempel på hur man kan göra experiment­ell barnteater på ett fungerande sätt. Det går att blanda utan att förvirra.

Prins Rei visas på Gamlasgård­en i Helsingfor­s till den 3 mars.

 ??  ?? Saku Mäkelä som Prins Rei i Matchbox Companys föreställn­ing om prinsen som letar efter vattenfröe­t som kan säkra vattenförs­örjningen för hans land och hans folk.
Saku Mäkelä som Prins Rei i Matchbox Companys föreställn­ing om prinsen som letar efter vattenfröe­t som kan säkra vattenförs­örjningen för hans land och hans folk.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland