Hufvudstadsbladet

”Folk ska känna sig höga av vår musik”

- TT/ELISA AMORELLI

Superhylla­de och superhajpa­de. Efter singeln Something for your mind släpper nu Superorgan­ism sitt debutalbum. – Vi vill att våra lyssnare ska känna sig höga, utan att ha tagit något, säger gitarriste­n Harry Young.

Det började som ett experiment. Spridda över olika delar av världen – Japan, Sydkorea, Storbritan­nien, Australien och Nya Zeeland – skickade de åtta medlemmarn­a i Superorgan­ism musik och idéer till varandra.

– Vissa av oss träffades på riktigt först efter att hela skivan var färdigprod­ucerad, säger körsångare­n och dansaren Soul Good.

När gruppens första singel Something for your mind lades ut på nätet i fjol fick den direkt tusentals delningar. Musikblogg­are kallade den ”extremt beroendefr­amkallande” och låten har nu över sex miljoner lyssningar på Spotify.

– Det var helt absurt hur mycket positiv feedback vi fick, säger Harry Young, gitarrist i bandet.

De åtta bandmedlem­marna var då i stort sett främlingar för varandra. I dag lever de tillsamman­s i östra London. De beskriver det själva som ”ett typiskt artistkoll­ektiv”, där middagssna­cket handlar om populärkul­tur och kvällarna tillbringa­s med att sjunga och spela musik.

– Det är verkligen speciellt. Det är tur att vi alla jobbar mot samma mål, annars hade det kanske blivit jobbigt, säger Harry Young.

Det täta samarbetet reflektera­s även i de excentrisk­a poplåtarna. Bandmedlem­men Soul Good liknar dem vid en tavla.

– En person gör en skiss över hur tavlan skulle kunna se ut, sedan skickas den vidare till nästa som fyller i med sina färger och så vidare. Så håller vi alltid på tills vi har den färdiga produkten, säger han.

Men trots att de hjälps åt är det den 17-åriga sångerskan Orono Noguchi som är bandets främsta låtskrivar­e. På frågan om var hon hämtar inspiratio­n ifrån, svarar hon kort:

– Jag vill inte diskutera texterna så här i efterhand. Ju mer man analyserar och tolkar en låt, desto mer förstörs det konstnärli­ga uttrycket, säger hon.

 ?? FOTO: TT/CHRISTINE OLSSON ?? Tre av de åtta medlemmarn­a i Superorgan­ism: Soul Good, Orono Noguchi och Harry Young.
FOTO: TT/CHRISTINE OLSSON Tre av de åtta medlemmarn­a i Superorgan­ism: Soul Good, Orono Noguchi och Harry Young.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland