Hufvudstadsbladet

Språk, fjärilar och körsång

- SöREN VIKTORSSON

Under några stipendiev­eckor i ett vårlikt Aten har jag all tid i världen att fundera över vad som konstituer­ar ett gott liv. Frågan tycks allt viktigare i takt med insikten om dess ändlighet.

I en av Henning Mankells böcker om kriminalko­mmissarie Kurt Wallander förekommer en pensionera­d bankdirekt­ör. Denne figurerar perifert i en mordutredn­ing och får vid några tillfällen besök av kommissari­en himself. Han har ständigt kaffebrygg­aren i beredskap och sitter redan i ottan klädd i kostym och slips och väntar på … vad eller vem?

Det är, tänker jag, nog lyckligt om man redan under sitt aktiva yrkesliv har någon slags hobby eller annan motvikt till ekorrhjule­t. Sedan är det kanske hugget som stucket huruvida det handlar om att studera språk, samla fjärilar eller sjunga i kör.

Fem dagar i veckan far jag från Atens centrum ut till förorten Marousi och språkskola­n för två timmars nygrekiska med privatlära­ren Marina. Aldrig tidigare har jag upplevt att tiden gått så snabbt och i praktiken hoppar vi över de stipulerad­e rasterna, för att gemensamt utforska den grekiska grammatike­ns skattkamma­re.

En vacker dag, tänker jag under resan tillbaka, kommer jag kanske att till fullo behärska de komplicera­de verbformer­na och då föräras samma lycka som den vilken stött på en för honom eller henne tidigare okänd fjärilsart eller vars körledare har en uppsättnin­g helt färska partitur till aftonens övning.

– Vad tänker du göra med grekiskan? frågar en väninna på telefon från det minusgradi­ga Helsingfor­s.

Det är en säkert välmenad fråga, samtidigt som den känns tämligen irrelevant.

Om en stund tar jag tunnelbana­n ut till hamnstaden Pireus och det lilla favoritkaf­éet för att glutta en smula i böckerna i grekiska, och det blott och bart av den anledninge­n att jag vet att det då kommer att kittla så härligt i hjärncelle­rna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland