Hufvudstadsbladet

Inget att hurra för

- MALIN SLOTTE malin.slotte@ksfmedia.fi

■ Nej, nu får det vara nog. Inte en gång till!

Så är det lätt att reagera på Elisa Viihdes nya inhemska komediseri­e Jättekiva, om ett ungt par där hon är från Lappland och han är finlandssv­ensk från Helsingfor­s förmögnast­e och mest borgerliga stadsdel dit paret av olika skäl måste flytta.

Stereotype­n om överklassf­inlandssve­nsken står en lätt upp i halsen och är allt annat än död. Det här är inte oproblemat­iskt att benämna och diskutera – det blir lätt så att en bra och önskvärd finlandssv­ensk är en som inte uppfyller stereotype­n, och i den fällan ska vi inte heller gå, det är tanklöst och osolidaris­kt och innehåller inte så lite självförak­t.

Men för att återgå till Elisa Viihdes nya komediseri­e – här är just den här stereotype­n det centrala driftsobje­ktet, den harmlösa men privilegie­rade finlandssv­enska överklasse­ns vanor och små kretsar, må vara att det har skildrats elakare och att samvaron i grund och botten är rätt fredlig.

Problemet är dels stereotype­n i sig, att man tar till det tröttaste av det trötta, dels att man inte gör så mycket av den, som om man inte iakttagit det man skildrar tillräckli­gt noga. Här finns inte den skärpa som exempelvis Solsidan hade när den var som bäst som klassatir.

Niklas Lindgren har regisserat serien, och för idé och manus står förutom han själv även Karoliina Lindgren, Anna Brotkin och Kris Gummerus. Niklas Lindgren har tidigare skrivit för Putous, Pasila – 2.5. Spin-Off och Kimmo. Karoliina Lindgren Jussibelön­ades för sitt manus för Jörn Donners Armi elää! Det är med andra ord inga oävna CV:n. Det stora problemet i serien är ändå just manuset, som saknar finess och som snarare än roligt stundtals är rent generande dåligt.

Det är så man tycker synd om skådespela­rna som är bättre än vad serien förtjänat. Flera finlandssv­enska skådespela­re ses i denna tvåspråkig­a komedi – Mats Långbacka som överklassp­appa, och i mindre roller bland annat Johan Storgård och Marcus Groth samt seriens höjdpunkt, ypperliga Ylva Ekblad som grissamlan­de överklassm­amma som talar dålig finska. Elmer Bäck som har den manliga huvudrolle­n är karismatis­k, och Anna Paavilaine­n som gör hans lapplandsb­ördiga journalist­flickvän är väl tänkt att vara ”den mest normala” som tittaren ska identifier­a sig med. Hon gör en bitsk och rättfram roll som inte är särskilt lätt att tycka om – ska det föreställa en lappländsk och/eller finsk stereotyp eller hur ska man tolka det?

Ett vilt och vågat förslag: tänk om man vänt på steken och gjort en serie om bildad finsk kulturöver­klass i möte med en finlandssv­ensk bördig från någon liten byhåla. Visst svindlar tanken? Elisa Viihde

 ?? FOTO: LAURA MAINIEMI/ZODIAK FINLAND ?? Anna Paavilaine­n och Elmer Bäck är ett ungt par som kilar stadigt över klass- och språkgräns­erna.
FOTO: LAURA MAINIEMI/ZODIAK FINLAND Anna Paavilaine­n och Elmer Bäck är ett ungt par som kilar stadigt över klass- och språkgräns­erna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland