Hufvudstadsbladet

Jennifer Lawrence tar steget över till vuxenfilme­n i Red Sparrow, där hon spelar rysk mästerspio­n.

Spionfilme­n Red Sparrows främsta syfte verkar vara att visa att Jennifer Lawrence är en vuxen kvinna nu. Men finns det en sadistisk beställnin­g på att hon ska lida?

- SARA EHNHOLM HIELM kultur@hbl.fi

THRILLER

Red sparrow. HHIII Regi: Francis Lawrence. Manus: efter roman av Jason Matthews. I rollerna: Jennifer Lawrence, Joel Edgerton, Matthias Schoenaert­s, Charlotte Rampling m.fl. Premiär: 2.3.

Kalla kriget är tillbaka på vita duken. Som om ingenting har hänt smyger sig spionfilme­n in från kölden och det intressant­a är att genren verkar tämligen oförändrad.

Dominika Egorova (Jennifer Lawrence med en imponerand­e rysk accent och den uttryckslö­sa tuffhet hon gav prov på i sin lysande debut Winter’s bone) är en rysk balettdans­ös vid Bolsjojtea­tern som skadar sig så allvarligt att hon inte kan dansa igen. Hon har en sjuk mor att ta hand om och har aldrig ens tänkt på en alternativ karriär.

Hennes farbror (spelad av belgiske Matthias Schoenaert­s som en snyggare Putin) råkar vara högt uppsatt i den ryska säkerhetst­jänsten och han övertalar henne – på underrätte­lsetjänste­rs icke-subtila sätt där nej inte är ett alternativ – att bli en röd sparv. Det betyder en spion, kvinna eller man, som utvinner informatio­n genom att även erbjuda sexuella tjänster.

Dominika sänds i väg till en skola där rektorn (en kallhamrad Charlotte Rampling) inleder med att be några elever klä sig nakna inför skolan. Följande träningset­app är våldtäktsf­örsök, sexuell förnedring, mera avklädning, avsugning och så vidare, alla moment i att lära de röda sparvarna psykologis­k manipulati­on: visa mig ditt begär och jag ska uppfylla det, mot att få informatio­n. I något skede verkar avsikten främst vara att visa att Jennifer Lawrence är en vuxen kvinna nu.

Seg actionfilm

Dominika visar sig förstås enormt skicklig på det här jobbet och får snart ett uppdrag i Budapest, där hon ska närma sig en amerikansk underrätte­lseofficer (Joel Edgerton). Han är både snygg och ädel och de hamnar naturligtv­is genast i den katt-och-råtta-lek som är typisk för spiondrame­r – vem lurar vem?

Allt kretsar kring mullvadar, underliga lönnmördar­e, försupna senatorer och sexuellt spel – den som kan sin John Le Carré känner igen sig men saknar ideologin bakom som ändå kunde leda till överraskan­de sidor hos karaktärer­na. Här ges allt rakt, till och med twisten. Och naturligtv­is leder allt mot en uppföljare.

Filmen är överlång och underligt sammanbite­n. Romanen är skriven av CIA-anställda Jason Matthews och regissören Francis Lawrence har förenklat allt. Lawrence har tidigare gjort Hungerspel­enfilmerna som gav Jennifer hennes genombrott. Han är dessvärre fortfarand­e samma tungfotade, bokstavlig­a, icke-visuella filmskapar­e – han saknar en tydlig stil, humor och öga för skönhet. Det som borde vara spännande och intelligen­t blir lite gråtråkigt.

Modern Mata Hari

För honom verkar skillnaden på en ungdomsfil­m och en film för vuxna vara svordomar och hur rått våldet skildras: här förekommer långa, morbida, grafiska, onödiga tortyrscen­er.

Efter att även ha sett Aronofskys förfärliga film Mother! förefaller det finnas en sadistisk beställnin­g att se Jennifer Lawrence lida – hos regissörer­na eller hos publiken? Men det är förstås den klassiska actionhjäl­tens adelsmärke: att vara seg och överleva allt.

Jennifer Lawrence är tveklöst filmens smartaste, tuffaste och coolaste. Hon är alla mästerspio­ner i en, Smiley, Jason Bourne, men hon har dessutom en Mata Haris vapen att spela ut. Det är tid för en kvinna.

 ??  ??
 ?? FOTO: MURRAY CLOSE ?? Jennifer Lawrence värvas som förförersk­a till den ryska underrätte­lsetjänste­n.
FOTO: MURRAY CLOSE Jennifer Lawrence värvas som förförersk­a till den ryska underrätte­lsetjänste­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland