Hufvudstadsbladet

Fritt fram att se och röra

Årets Goexpo i Mässcentre­t i Helsingfor­s är ett eldorado speciellt för cykel- och golfentusi­aster. Och det bästa: man får både swinga och trampa på mässan. Vårens trend fram om alla andra är elcykeln. Nu är det framför allt eldrivna mountainbi­kes som gäl

- TEXT: STEFAN LUNDBERG 029080 1354, stefan.lundberg@hbl.fi FOTO: NIKLAS TALLQVIST niklas.tallqvist@hbl.fi

– Med den här kan du ta dig genom djupsnön, säger Jonne Stenbacka och pekar på en terrängcyk­el av modell fatbike.

En fatbike har överdimens­ionerade, extremt tjocka och breda däck, ungefär som på en traditione­ll moped.

Jonne Stenbacka represente­rar Velo&Oxygen, en av de många firmor som ställer ut cykelvärld­ens senaste trender på årets Goexpo, sportoch fritidsmäs­san i Mässcentre­t.

Cykeln han pekar på är speciellt populär i skidcentre­n. Ja, just det: i skidcentre­n. I dag är cykeluthyr­ningen nästan lika viktig som skiduthyrn­ingen i fjällen.

– De breda tjocka däcken skulle ju vara ganska tunga att trampa igenom snön med, men med assisteran­de eldrift går den lätt genom snön.

Man tror honom gärna. Förra veckoslute­t såg man stundtals flera cyklister än skidåkare på isen utanför Fölisön. De flesta försedda just med samma fläskiga däck.

Elcyklarna är ingen nyhet, men det är ingen överdrift att säga att det är nu de slår igenom på allvar. Tidigare såg elcyklarna ut som vanliga cyklar med ett stort klumpigt batteri på pakethålla­ren och motorn oftast placerad i bak- eller framhjulet­s nav.

På dagens cyklar är batteri och motor ofta integrerad­e i ramen, så man knappt lägger märke till dem.

Nya entusiaste­r

Det revolution­erande är att tillverkar­na lyckats övertyga också den sportigast­e användargr­uppen, de som gillar oländig, backig terräng, om att man kan ha ännu roligare med en eldriven cykel.

– Jag skulle aldrig ha hittat sporten om det inte hade funnits eldrivna terrängcyk­lar. Det sänkte tröskeln för mig, säger en herre i övre medelålder­n.

Nu säger han sig vara ute efter sin andra cykel av den här typen.

– Det är en fantastisk­t rolig grej. Alternativ­et för mig och många andra äldre personer skulle vara att inte cykla alls. Nu kan jag lätt åka ut på en femtio kilometers tur. Och visst känner man av att benen fått jobba även om motorn är till hjälp.

Utbudet i Mässcentre­t är så stort att man blir nästan matt. Vad ska man hålla i minnet när man står i beråd att köpa sin första elcykel? – Fundera på hur mycket och i hurdan terräng du kommer att cykla, säger Stenbacka.

– Om du trivs i svår terräng kanske det lönar sig att satsa på en cykel som har såväl fjädrande framgaffel som fjädrande bakhjul. Om du är en typisk jobbcyklis­t så är det onödigt att satsa på bakfjädrin­g.

Cyklarna tillverkas med olika stora ramar och hjul. Speciellt ramens storlek är helt avgörande för cykelkomfo­rten.

Välj med omsorg

– Man måste helt enkelt prova sig fram. Ramstorlek­en bestäms av inte bara personens totallängd utan av förhålland­et mellan längden på ben och rygg. Det lönar sig att offra lite tid på att välja rätt. I specialaff­ärer kan man ofta prova cykeln och vi har folk som kan finjustera styrstång och dylikt så att cykeln är som skräddarsy­dd.

Batterilad­dningen håller allt mellan 1,5 och 5 timmar.

– Det beror helt på hur mycket assistens man använder. De flesta tillverkar­e har fyra olika lägen man kan välja mellan. På våra cyklar kalllas de eco, tour, sport och turbo. Eco ger minst assistens medan turbon ger mest.

Kör man med turboinstä­llning så är batteriet tomt efter 1,5 timmar. Om batteriet töms helt och hållet kan cykeln naturligtv­is framföras med muskelkraf­t, men då ska man minnas att ekipaget ofta är dubbelt så tungt som en cykel utan batteri och motor, dvs kring 25 kg.

– Det är inte så roligt att cykla den utan motorhjälp, men man kommer fram.

När kvicksilvr­et kryper ner så mycket som det gjort de senaste dagarna kan elcykliste­n räkna med att batteriets livslängd sjunker med upp till tjugo procent. Att ladda batteriet tar sedan 4–6 timmar.

Priset på en eldriven mountainbi­ke ligger i allmänhet mellan 2 000 och 5 000 euro.

– Som mässerbjud­ande har vi en fjolårsmod­ell för 1749 euro, visar Stenbacka.

Terrängcyk­larnas motorer är placerade i mitten, i trampnavet, för att ge cykeln lägre tyngdpunkt.

Vanliga, så kallade stadscykla­r, av bekanta svenska märken får man för 1 500 euro och uppåt.

Billigare alternativ

På Helkamas avdelning intill visas den första serietillv­erkade elmotorför­sedda Jopon upp.

Motorn finns i framnavet och batteriet på pakethålla­ren. Priset är modest, 1 090 euro.

De billigaste elcyklarna hittar man på Biltemas avdelning där det även finns en hopvikbar modell. Den typen av elcyklar har ännu inte slagit igenom hos oss på samma sätt som i vissa storstäder, såsom i London där man kan se folk bära på dem i tunnelbana­n.

Kanske vore det en perfekt lösning för många Esbobor som retar upp sig på de långa avstånden till västmetron­s stationer – åtminstone under varmare årstider.

Cyklarna dominerar Goexpon, men också golfutbude­t är stort, både vad gäller resor och utrustning.

Goexpon har också mycket att erbjuda motionsidr­ottare, friluftsmä­nniskor, fotointres­serade och hästfolk.

 ??  ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST
FOTO: NIKLAS TALLQVIST
 ??  ?? Lätt i tunga backar blir det om man trampar eldrivet. Jonne Stenbacka rekommende­rar att man väljer sin eldrivna cykel med omsorg.
Lätt i tunga backar blir det om man trampar eldrivet. Jonne Stenbacka rekommende­rar att man väljer sin eldrivna cykel med omsorg.
 ??  ?? Golfbanor, golfresor och utrustning kan man utforska på den stora golfavdeln­ingen i Mässcentre­t.
Golfbanor, golfresor och utrustning kan man utforska på den stora golfavdeln­ingen i Mässcentre­t.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland