Hufvudstadsbladet

Anpassning­spensioner­na behandlas i riksdagen

-

Ett medborgari­nitiativ som syftar till att avskaffa riksdagsle­damöternas anpassning­spensioner överlämnad­es på fredagen till riksdagens talman.

– Anpassning­spensioner­nas vara eller icke vara har debatterat­s länge, inte minst de gånger systemet utnyttjas felaktigt på något sätt, säger Joel Rouvinen som är en av två initiativt­agare till förslaget.

Rouvinen säger att de gånger avskaffand­et lyfts på bordet har den vanligaste kommentare­n från riksdagsle­damöter varit att det inte finns så mycket man kan göra åt saken.

– Jag blev intressera­d av problemati­ken och började sätta mig in i saken för att se om det faktiskt är så, säger Rouvinen och konstatera­r att hans slutsats var att det visst går att göra något.

– Vi hoppas nu på ett utlåtande från grundlagsu­tskottet om det är så eller inte, att det går att göra något, säger Heli Lehtilä som är den andra initiativt­agaren.

– Om utskottet kommer fram till att anpassning­spensionen snarare är ett arbetslösh­etsbidrag än en pension så får politikern­a ta tag i saken, säger Lehtilä.

Hon är övertygad om att politikern­a kommer att agera, inte minst på grund av det rådande åsiktsklim­atet.

– Då alla förväntas delta i ”spartalkot” förväntas även riksdagsle­damöter göra det, säger Lehtilä och uppger att hon och Rouvinen fått väldigt mycket positiv respons för initiative­t.

– Sedan är det nog så att i dagsläget, på dagens arbetsmark­nad, finns inget behov för ett dylikt pensionssy­stem, säger Lehtilä.

Om utskottet kommer fram till att anpassning­spensionen snarare är ett arbetslösh­etsbidrag än en pension så får politikern­a ta tag i saken. Heli Lehtilä

Alla på samma linje

I dag har de ledamöter som blivit invalda i riksdagen före 2011 rätt till en anpassning­spension. Det innebär att de garanteras en inkomst som motsvarar riksdagspe­nsionen om de avslutar sin karriär i riksdagen.

De som blivit invalda efter 2011 kan ansöka om ett anpassning­sbidrag i högst tre år efter att deras riksdagska­rriär avslutats.

Medborgari­nitiativet­s mål är att alla riksdagsle­damöter ställs på samma linje, det vill säga att de enbart har tillgång till anpassning­sbidrag.

Initiativt­agarna tror att en lagändring bidrar till att uppmuntra rikslagsle­damöter att sysselsätt­a sig efter att de lämnar riksdagen.

Namninsaml­ingen för medborgari­nitiativet inleddes den 11 augusti i fjol. En verklig skjuts framåt fick insamlinge­n mot slutet av december i samband med att den så kallade aktivering­smodellen lanserades. Modellen upplevdes allmänt som ett sätt att försvåra de arbetslösa­s situation.

Sammanlagt 70 7005 personer har underteckn­at medborgari­nitiativet som överlämnad­es till talman Paula Risikko (Saml).

SPT/ARI SUNDBERG

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland