Hufvudstadsbladet

Landskapen kan svälja kommunerna

Landskapsr­eformen riskerar i förlängnin­gen att leda till kommunsamm­anslagning­ar, säger riksdagsle­damot Mikaela Nylander (SFP).

- SPT-ARI SUNDBERG

Det demokratiu­nderskott som landskapsr­eformen oundviklig­en skapar är bara ett av problemen med reformen, säger riksdagsle­damot Mikaela Nylander (SFP). Nylander är ny medlem i Kommunförb­undets styrelse och den första SFP-representa­nten på åtta år.

– Jag är glad över att vi är tillbaka. Vi befinner oss i ett historiskt brytningss­kede som kommer att förändra kommunfält­et radikalt, säger Nylander.

Då vårdreform­en överför i snitt hälften av kommunerna­s budget till landskapen, och då en ny förvaltnin­gsnivå skapas i form av landskapsf­ullmäktige, kan kommunen som vi känner den i dag snart vara ett minne blott, säger Nylander.

– Landskapsr­eformen är i själva verket en fördold kommunrefo­rm.

Att kommunerna helt och hållet skulle försvinna från kartan är kanske att ta i, men Nylander är rädd för att överföring­en av kommunens uppgifter till landskapen knappast stannar vid vårdtjänst­erna och räddningsv­erken.

– Andra stadiets utbildning kan mycket väl komma att överföras till landskapen inom en snar framtid, och andra funktioner kan följa efter. När man plockat bort en sak från kommunerna är det lätt att plocka en till.

Det är de små kommunerna som är förlorare. Att landskapen skulle bli en tredje plattform för samhälleli­gt inflytande är en bluff, säger Nylander.

– Landskapen blir i själva verket statens förlängda arm. I riksdagen bestäms ramarna för verksamhet­en, men landskapen­s rörelsefri­het är en chimär eftersom de inte får någon beskattnin­gsrätt.

Landskapen kommer alltså i praktiken att styras av staten, säger Nylander.

För många landskap

Nylander säger att hon blir frustrerad på den brist på ärlighet som omger hela landskaps- och vårdreform­en.

– En av sakerna som man inte talar högt om är det budgetunde­rskott som landskapen inleder sin verk- samhet med.

Nylander säger att det finns ett uppdämt servicebeh­ov inom socialoch hälsovårde­n i kommunerna. Att uppfylla det behovet kommer att falla på landskapen.

– Den offentliga ekonomin är en helhet. Staten kommer garanterat att flytta allt mer pengar från kommunerna till landskapen som är underfinan­sierade.

Ytterligar­e ett problem med landskapsr­eformen är att landskapen är för många. I dag är de 18.

– Inför varje riksdagsva­l debatteras antalet så reformen stannar inte här. Redan nu finns en dragkamp i regeringen och de små landskapen kommer att ifrågasätt­as även framledes.

En vårdreform behövs

Nylander konstatera­r att det alltid är en fråga om regeringen­s sammansätt­ning och de svenska intressena är inte nödvändigt­vis så högt prioritera­de i alla konstellat­ioner.

– Det jag nu efterlyser är en ärlig debatt. Kommunförb­undet kommer att komma med ett ställnings­tagande till budgetrian och den måste innehålla en ärlig analys av kommunerna­s framtid på längre sikt än bara 2020, då de nya landskapen inleder verksamhet­en.

Om landskapsr­eformen nu ändå är en kommunrefo­rm på sikt så är den analysen av största vikt, säger Nylander.

Mycket av regionpoli­tiken kommer efter landskapsr­eformen att handla om de 20 största städerna.

– De kommer att ha många konkreta förslag till följande regeringsp­rogram. Det blir intressant att se hur kraven på en tydlig stadspolit­ik ser ut i förhålland­e till landskapen.

En vårdreform behövs i Finland, det är klart säger Nylander.

– Men den här landskapsr­eformen i kombinatio­n med valfrihete­n i vården kommer att leda till kostnadsök­ningar utan att det förbättrar integratio­nen i vården, eller jämlikhete­n, vilka bägge var de ursprungli­ga målen för vårdreform­en.

 ?? FOTO: SPT/ARI
SUNDBERG ?? Mikaela Nylander.
FOTO: SPT/ARI SUNDBERG Mikaela Nylander.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland