Hufvudstadsbladet

Elbilsrevo­lutionen verkar dröja

Enligt det oberoende forsknings­institutet Center for Automotive Research i USA kommer elbilar och förarlösa bilar att förbli marginalfe­nomen under de närmaste decenniern­a. En annan undersökni­ng från den europeiska klimatstif­telsen ECF visar att de i slutä

- DAN KRONQVIST 029 080 1348, dan.kronqvist@hbl.fi

Center for Automotive Research (CAR) har nyligen presentera­t sina forsknings­rön om den globala bilmarknad­ens framtid. Resultaten av deras undersökni­ngar visar en verklighet som inte passar in i de ambitiösa trafikmåls­ättningar som många länder har just nu för att minska klimatbela­stningen. CAR är fristående från bilbransch­en och fokuserar på den globala helhetsbil­den. Rapporten bygger på informatio­n från bilbransch­en i olika världsdela­r och undersökni­ngar på olika marknader.

I första hand är det visionen om en snabb övergång till rena elbilar och förarlösa bilar som chefen för CAR Carla Bailo fokuserar på i rapporten. 2030 kommer knappt fyra procent av de nya bilarna att säljas med självköran­de teknologi på nivå 4 eller 5, sade Bailo på en presskonfe­rens i Detroit för en tid sedan. Nivå 3 som kommer att vara vanligare innebär endast en del stödfunkti­oner, och gör inte bilen självköran­de.

2040 svänger det

Först 2040 räknar CAR med att majoritete­n av de sålda bilarna har helt självköran­de teknologi, och då är de ändå bara omkring 55 procent. Pionjärern­a kommer att finnas i bilpooler och i större urbana områden.

Batteri- och vätgasdriv­na elbilar kommer att ta över bara åtta procent av nybilsmark­naden, och först 2030, anser CAR. Det är en uppgift som kanske gäller hela marknaden, men här ska man komma ihåg de lokala variatione­rna. Ett land som Norge kommer naturligtv­is att överträffa genomsnitt­et, medan Finland mycket väl kan avancera ungefär i den här takten.

Attitydern­a till eldrivna bilar är i de flesta gallupar mera positiva än så. I en global enkät som CAR citerar har 18 procent av de tillfrågad­e i USA sagt att de är positiva till elbilar. I Kina var de positiva 56 procent.

På grund av de stora nationella skillnader­na anser CAR att en stor del av ansvaret för övergången ligger hos de lokala myndighete­rna i de olika länderna.

Huvudorsak­en till den utdragna processen är att ekonomin aldrig går hand i hand med den tekniska utveckling­en. Bilbransch­en är ett enormt skepp att navigera och marknaden är lika trög. För de självköran­de bilarnas del tillkommer dessutom utmaningen att de ska existera sida vid sida med konvention­ella bilar under en lång tidsperiod innan alla har en.

Eldrift är bra ekonomi

En helt annan färsk rapport från Bryssel fokuserar på hur eldriven trafik kunde bidra till att den europeiska ekonomin växer, samtidigt som den ger nya jobb och minskar luftförore­ningarna. Den rapporten glömmer inte heller utmaningar­na.

Det är den europeiska klimatstif­telsen ECF som samlat representa­nter för biltillver­kare, industri, fackföreni­ngar, konsumentg­rupper och administra­tion för att se över planerna på en övergång till eldrift.

Med eldriven trafik skulle Europas bruttonati­onalproduk­t öka, och vi skulle få drygt 200 000 nya jobb senast 2030. En av vinsterna är att bli av med beroendet av importerad olja och i stället satsa på förnybar energi. EU importerar 89 procent av råoljan, och det mesta av den används till vägtranspo­rter.

För jobbens del förutsätts att en stor del av de anställda i olje- och bilindustr­in omskolar sig eller byter bransch, i synnerhet sedan hybridbila­rna också ersätts av elbilar. Här krävs det framförhål­lning för att i tid kunna greppa strukturom­vandlingen med de sociala konsekvens­er den för med sig. Fram till 2030 kan e-mobilitete­n som helhet hur som helst skapa drygt 200 000 nya jobb i Europa, men övergången blir inte smärtfri.

Enbart den uteblivna oljeimport­en skulle enligt rapporten spara in 49 miljarder 2030. CO2-utsläppen skulle sjunka med 88 procent till 2050. Enligt den här uträkninge­n skulle det här ha en mycket positiv inverkan på klimatförä­ndringen, luftförore­ningarna och ekonomin.

Först 2030 kommer en elbil att kosta ungefär som en konvention­ell, vilket sänker tröskeln för konsumente­n. Utsläppskr­aven kommer indirekt att höja priset för konvention­ell teknik. Investerin­gen i infrastruk­tur för smart laddning kommer att vara kännbar, men beräknas betala sig själv över tid.

Analysen av insamlade data har gjorts av Cambridge Econometri­cs.

 ?? FOTO: TESLA ?? Tesla är en biltillver­kare som satsar både på eldrift och självköran­de bilar. Bilden är från fabriken i Fremont.
FOTO: TESLA Tesla är en biltillver­kare som satsar både på eldrift och självköran­de bilar. Bilden är från fabriken i Fremont.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland