Hufvudstadsbladet

Ryska duman undersöker för första gången sexuella trakasseri­er

För första gången i det ryska parlamente­ts historia undersöker talmannen anklagelse­r om sexuella trakasseri­er. Den anklagade är LDPR-ledamoten Leonid Slutskij, som leder internatio­nella utskottet.

- ANNA-LENA LAURéN anna-lena.lauren@hbl.fi

MOSKVA Det började med att tre kvinnliga journalist­er anonymt berättade för den oberoende tv-kanalen Dozjd hur Leonid Slutskij hade gjort närmanden. Han hade bland annat krävt att få äta middag med en journalist för att ställa upp i ett tv-program. Väl på redaktione­n försökte han kyssa henne och smeka henne på låren.

En annan journalist berättar om hur Slutskij smekte hennes panna med insidan av handflatan då hon skulle göra en intervju med honom i hans arbetsrum.

Enligt den undersökan­de Dozjdjourn­alisten Jelizaveta Antonova är Slutskij känd i duman för att ständigt göra närmanden på unga kvinnliga journalist­er. När Dozjd först publicerad­e de här anklagelse­rna förra veckan reagerade Slutskij med att hota tvkanalen med att frånta dess journalist­er sina ackrediter­ingar i parlamente­t. Han hotade också med en rättsproce­ss och kallade anklagelse­rna organisera­de försök att dra honom i smutsen. Partikamra­ten Anton Morozov lovade att ”ta hand om några journalist­tjejer” åt Slutskij och dumans kvinnoföre­ning gav ett offentligt uttalande där man stödde honom.

– Den här sortens tanklösa anklagelse­r är att betrakta som en aggressiv informatio­nskampanj, meddelade kvinnoklub­ben i sitt uttalande. Föreningen består av medlemmar ur Putinparti­et Enade Ryssland, Kommunistp­artiet, Ett rättvist Ryssland och populistpa­rtiet LDPR.

Då gick en av journalist­erna, Jekaterina Kotrikadze tv-kanalen RTVI ut under eget namn och bekräftade att hon har blivit sexuellt trakassera­d av Slutskij. I går släppte Dozjd en egen videoinspe­lning där kanalens producent Darja Zjuk berättar om hur Slutskij har krävt att få gå på middag med henne och försökt kyssa och smeka henne då han besökte Dozjds studio för att delta i ett debattprog­ram.

– Tänker ni fortfarand­e förneka att detta har hänt? frågar Darja Zjuk i inspelning­en, där hon vänder sig direkt till Slutskij.

Zjuk har sänt dumans etiska kommission en skriftlig rapport om det skedda och bett dem utreda Slutskij. Dumans talman Vjatjeslav Volodin har nu meddelat att han personlige­n kommer att se till att frågan undersöks. Den etiska kommittén kommer att starta utredninge­n först efter presidentv­alet den 18 mars – men Volodin lovar att det blir följder.

– Vi får inte överge de här kvinnorna. Det kommer att bli följder. Bara att man talar om detta innebär att många sätts på plats, säger Volodin till Dozjd i ett för ryska politiker mycket ovanligt offentligt fördömande av sexuella trakasseri­er.

Nu meddelar parlaments­ledamoten Oksana Pusjkina (Enade Ryssland) att duman ska stifta en lag mot sexuella trakasseri­er. Ryssland saknar i dag en sådan lag, vilket gör att det är svårt att ingripa mot trakasse- rier juridiskt. År 2003 försökte duman införa en paragraf mot sexuella trakasseri­er i arbetslags­stiftninge­n, men förslaget förkastade­s i andra omröstning­en. Pusjkina, som är vice ordförande i utskottet för familjefrå­gor, säger till Dozjd att hon nu tänker ta upp frågan på nytt.

Samtidigt säger Slutskij själv till Vedomosti att han är ett offer för ”Harvey Weinstein-projektet” – och att det är mycket smickrande.

 ?? FOTO: EPA / ZURAB KURTSIKIDZ­E ?? Kvinnliga journalist­er har berättat om hur LDPR-ledamoten Leonid Slutskij (i mitten) har gjort närmanden. Nu vill talmannen för ryska duman ha en utredning.
FOTO: EPA / ZURAB KURTSIKIDZ­E Kvinnliga journalist­er har berättat om hur LDPR-ledamoten Leonid Slutskij (i mitten) har gjort närmanden. Nu vill talmannen för ryska duman ha en utredning.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland