Hufvudstadsbladet

Donald Trump: ”Handelskri­g är bra”

Flera länder uttrycker oro och skarp kritik mot Donald Trumps besked att USA ska införa ståltullar. Samtidigt skriver presidente­n på Twitter att ”Handelskri­g är bra och enkla att vinna”.

- NIKLAS SVAHN/TT

Tullavgift­er på 25 procent för stål och 10 procent för aluminium som importeras till USA. Det var Donald Trumps besked i vad han anser är ett beslut grundat på att amerikansk­a företag har behandlats orättvist av andra länder i flera decennier.

Reaktioner­na från omvärlden har varit omfattande och världens börser tar stryk. Vid lunchtid i går gick samtliga stora europeiska börser ned mellan 1 och 2 procent efter tidigare kraftiga fall. Trump försvarar dock beslutet: ”När ett land (USA) förlorar miljarder av dollar på handel med i princip varje handelspar­tner är handels- krig bra och enkla att vinna”, motiverar Trump på Twitter.

Utspelet om stål- och aluminiumt­ullar har ifrågasatt­s främst från EUhåll.

– Det kom inte helt oväntat, vi har legat i startgropa­rna för detta de senaste veckorna. Samtidigt är vi djupt besvikna. EU är ju allierat med USA, de flesta EU-länder är med i Nato, och att då få den här säkerhetsm­otiveringe­n slängd i ansiktet på oss känns väldigt bittert rent politiskt, säger EU:s handelskom­missionär Cecilia Malmström.

”Eventuella motåtgärde­r”

Hur de exakta avgifterna ska se ut presentera­s nästa vecka. Men något som redan står klart är att tarifferna kommer att få konsekvens­er för europeisk och svensk stålindust­ri, säger Cecilia Malmström.

– Jag har ett väldigt starkt stöd för att vidta motåtgärde­r. Jag kommer naturligtv­is att gå till WTO som ett första steg, möjligen med andra länder som också är drabbade.

Malmström uppger att det kommer att vidtas vissa säkerhetså­tgärder för att skydda stål- och aluminiumi­ndustrin.

– Det är väldigt sorgligt men medlemslän­derna var väldigt tydliga på den punkten, fortsätter hon och exemplifie­rar med en lista på amerikansk­a produkter som straffades 2002, som juice och jordnötter.

Tysklands utrikesmin­ister Sigmar Gabriel uttrycker sin oro.

– Jag hoppas att president Trump omprövar sitt tillkännag­ivande, säger han enligt Reuters.

Och den franska finansmini­stern Bruno Le Maire riktar skarp kritik mot Trumps tullplaner.

– Att USA som enskild part planerar att införa importtull­ar är ett oacceptabe­lt drag. Skulle USA genomföra dessa planer kommer ett enat Europa slå tillbaka med kraft.

Även Ryssland delar EU:s oro om USA:s planerade importtull­ar.

– Vi vet att många europeiska huvudstäde­r redan uttryckt en oro kring ett sådant beslut. Det är en oro som vi delar, säger Kremls talesperso­n Dmitrij Peskov.

Dyrare för konsumente­r

Bland övriga länder som reagerat märks Kanada och Brasilien där Kanadas utrikesmin­ister Chrystia Freeland kallar det ”absolut oacceptabe­lt” och meddelar att man kommer att vidta åtgärder.

Även inom USA kommer kritik mot Donald Trumps utspel, bland annat från olje- och gasindustr­in.

– Det här kommer att leda till att stålproduk­ter blir dyrare för amerikansk­a konsumente­r. De är naturligtv­is inte glada, säger Malmström.

 ?? FOTO: EPA/JIM LO SCALZO ?? President Donald Trump aviserar stål- och aluminiumt­ullar.
FOTO: EPA/JIM LO SCALZO President Donald Trump aviserar stål- och aluminiumt­ullar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland