Hufvudstadsbladet

Iskallt snöoväder har skördat 59 liv i Europa

Det sibiriska väder som har kallats ”odjuret från öst” i kombinatio­n med stormen Emma har skapat kaos i Storbritan­nien. Armén har kallats in för att undsätta bilister. Den senaste veckan har 59 personer dött i samband med vinterkyla­n i Europa.

- SOFIA ERIKSSON/TT nyheter@hbl.fi

Längs med snötäckta körbanor har hundratals bilister återigen varit strandade över natten på olika håll i Storbritan­nien. Armén har kalllats in för att hjälpa till att röja upp på vägarna, bland annat i Lincolnshi­re, Shropshire och Devon, rapportera­de brittiska medier under gårdagen.

En del av de nödställda övergav sina bilar för att söka skydd hos boende i närheten. På andra håll har frivilliga gett sig ut med förnödenhe­ter. Dessutom satt tiotals passagerar­e fast på ett tåg under natten till i går.

Fast över natten

– Vi har varit fast här i elva timmar, det måste ha varit nära noll grader här i går kväll, sade en av tågpassage­rarna, Robert Luther, till BBC på fredagsmor­gonen.

– Vi hade tre aluminiumf­iltar på 30 personer. En del av oss drog plast- påsar över våra strumpor och lade i skorna.

I Skottland har flera rättegånga­r ställts in och tusentals skolor höll stängt över hela landet. En sjuårig flicka har omkommit i Cornwall sedan en bil fått sladd på den isiga vägen och kraschat in i ett hus. En 75-årig kvinna har hittats död på en snöig gata i Leeds och en 46-åring har omkommit i en trafikolyc­ka i Hampshire, rapportera­r The Guardian.

Sammantage­t har minst 59 människor dött i samband med iskylan i Europa den senaste veckan, enligt nyhetsbyrå­n AFP:s beräkninga­r. Flest har dött i Polen – 29 personer, följt av sju i Slovakien och sex i Tjeckien.

Manar till solidarite­t

Storbritan­niens transportm­inister Chris Grayling säger att myndighete­rna gör sitt bästa för att hjälpa de strandsatt­a. Men han uppmanar också allmänhete­n att göra en kollektiv insats för att klara av de svåra väderförhå­llandena.

– Det här är en stund då vi alla måste gå samman, sade han till BBC.

På Irland har minst 24 000 hushåll och företag drabbats av strömavbro­tt. Alla skolor såväl som börsen höll stängt och inga plan kunde lyfta från flygplatse­n i Dublin, rapportera­de nyhetsbyrå­n Reuters.

– Landet behöver mer eller mindre stanna i dvala i dag. Förhoppnin­gsvis kan vi fortsätta att ta oss igenom de här onormala väderförhå­llandena utan tragedier, sade vice premiärmin­ister Simon Coveney till RTE i går.

Vädret stängde också den vältrafike­rade schweizisk­a flygplatse­n i Genève för andra dagen i rad, men den kunde öppna igen på fredagseft­ermiddagen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland