Hufvudstadsbladet

Kreml: ”Ryssland attackerar ingen”

USA:s president Donald Trump och Tysklands förbundska­nsler Angela Merkel är oroade efter att den ryske presidente­n prisat landets militära moderniser­ing. Men oron är obefogad, enligt Kreml.

- TT-AFP

I ett telefonsam­tal har västledarn­a bland annat uttryckt oro över vilka effekterna av Vladimir Putins tal blir för internatio­nella försök att få kontroll över vapenutvec­klingen, meddelar Angela Merkels kansli.

Putin sade i ett tal till nationen på torsdagen att Ryssland utvecklar va- pen som är ”oövervinne­rliga”. Han visade även en video som påstods visa en testuppskj­utning av en kärnkrafts­driven överljudsr­obot som uppges ha oöverträff­ad lång räckvidd, och som inte kan skjutas ned av befintliga antirobots­ystem.

Talet, som överraskad­e många, hölls knappt tre veckor innan Putin väntas bli omvald till presidentp­osten.

Tillbakavi­sar kritiken

Enligt USA:s utrikesdep­artement visar talet att Ryssland tydligt bryter mot ingångna internatio­nella konvention­er. Den ryska regeringen tillbakavi­sar kategorisk­t alla sådana påståenden, meddelar Putins talesperso­n.

– Ryssland kommer inte att attackera någon, och de här vapnen utgör ingen fara för någon som inte har planer på att anfalla vårt land, säger Dmitrij Peskov.

Han tillägger att Ryssland inte kommer att tillåta sig att dras in i någon kapprustni­ng.

Nato fördömer hotfullt tal

Nato fördömer talet som man ser som ett hot från Putins sida. Försvarsal­liansen kommer att stå kvar vid sin strategi – dialog kombinerad med militär avskräckni­ng och försvar, och vill inte ha något nytt kallt krig.

– Ryska uttalanden som är avsedda att hota (Nato-) allierade, är oacceptabl­a och kontraprod­uktiva, säger Natos Oana Lungescu.

Nyligen meddelade USA att man kommer att utöka sin kärnvapenk­apacitet med fler atomvapen med mindre sprängkraf­t, för att avskräcka Ryssland. Ryska utrikesdep­artementet kallade då beslutet för konfrontat­ivt, antiryskt och aggressivt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland