Hufvudstadsbladet

Dumt att köra ned små sjukhus

- ANNA-MAJA HENRIKSSON partiordfö­rande, riksdagsle­damot (SFP) KRISTIINA SALONEN riksdagsle­damot (SDP) SARI ESSAYAH partiordfö­rande, riksdagsle­damot (KD) SIRKKA-LIISA ANTTILA riksdagsle­damot (C) HANNA HALMEENPää riksdagsle­damot (De gröna)

CENTRALISE­RING Den nya hälso- och sjukvårdsl­agen som trädde i kraft vid årsskiftet leder till att operatione­r som kräver anestesi och som hittills gjorts vid över 30 kretssjukh­us koncentrer­as till centralsju­khusen.

Många helt vanliga dagkirurgi­ska ingrepp får alltså inte längre utföras någon annanstans än på centralsju­khusen. Vid mindre sjukhus, de tidigare kretssjukh­usen, får man bara göra operatione­r som kan utföras med lokalbedöv­ning. Verksamhet­en vid de små sjukhusen har alltså kraftigt körts ned. Att anestesin inte längre finns vid de mindre sjukhusen försämrar allmänt taget patientsäk­erheten. Detta är ett resultat av den så kallade jourreform­en.

Till exempel Helsingfor­s och Nylands sjukvårdsd­istrikts förvaltnin­gsöverläka­re Lasse Lehtonen har i offentligh­eten konstatera­t att det inte i något skede har funnits några medicinska skäl till att centralise­ra all operations­verksamhet. Lehtonen anser att det är oklokt att flytta över mindre ingrepp till jourhavand­e centralsju­khus eller universite­tssjukhus. Det leder till rusning och köer som till och med kan försämra patientsäk­erheten då det blir bråttom med många patienter.

Den här centralise­ringsivern har väckt farhågor över partigräns­erna, till och med inom regeringsp­artierna. I höstas lämnade SFP:s ordförande Anna-Maja Henriksson in en lagmotion i vilken det krävdes att landskapet själv skulle få rätt att besluta om vilka operatione­r som utförs var och hur jourverksa­mheten ordnas inom landskapet.

Bekymrade experter, kommundire­ktörer och riksdagsle­damöter har diskuterat frågan med ansvariga ministrar, men utan några resultat. Vi har bett om beräkninga­r om de påstådda besparinga­rna som jourreform­en skulle ge och regeringen har lovat att presentera siffrorna.

Regeringen genomförde hur som helst sin centralise­ringsrefor­m. Därför är det mycket häpnadsväc­kande att det nu, två månader efter att lagen har trätt i kraft, meddelas om en kommande lagändring. Enligt den skulle sjukvårdsd­istrikten kunna besluta om att operatione­rna genomförs också på andra ställen än på centralsju­khusen genom att avtal ingås med ett kretssjukh­us eller ett privat sjukhus. Ett villkor är ändå att patienten kan flyttas på mindre än en halvtimme från sjukhuset till ett centralsju­khus för

Det är motiverat att landskapen själva ska få avgöra vid vilka sjukhus som operatione­rna ska genomföras.

fortsatt vård. Avsikten är alltså klart den att man vill bädda för att de privata sjukhusen ska få genomföra operatione­r i landskapen­s centralort­er. Det i sig är ingen dålig sak. Däremot är det fullständi­gt orättvist att den här möjlighete­n inte erbjuds de mindre offentliga sjukhusen. Varför måste operatione­rna inom den offentliga sektorn först köras ned?

Den här kraftiga centralise­ringen borde stoppas innan skadorna blir alltför stora. Det är motiverat att landskapen själva ska få avgöra vid vilka sjukhus som operatione­rna ska genomföras. Det handlar framför allt om rättvisa i att garantera lokal tillgång till specialise­rad sjukvård och jämlikhet mellan invånarna i de olika landskapen.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland