Hufvudstadsbladet

HD bär ansvar

- KIMMO SASI vicehärads­hövding, Tammerfors

ANSVAR Elina Pirjatanni­emi lyfter i sin I dag-kolumn (HBL 22.2) upp finska myndighete­rs och domstolars ansvar för sina beslut. Hon tycker att utvisnings­beslut med dödlig utgång kunde leda till skadestånd­skrav och åtal. Markku Fredman jämför (HBL 23.2) den juridiska beslutspro­cessen med läkarens arbete på ett sjukhus.

Frågan är mycket intressant. I en rättsstat hade man behandlat fallet i fråga i Migrations­verket, förvaltnin­gsrätten och Högsta förvaltnin­gsdomstole­n. I sista hand är det Högsta förvaltnin­gsdomstole­n som bär ansvaret för beslutet.

Vi kan ännu inte ta ställning till fallet då vi inte vet om personen dog därför att han blev utsatt för dödsstraff, tortyr eller någon annan behandling som kränker människovä­rdet. Men det är

klart att enligt lagen bär domaren i Högsta förvaltnin­gsdomstole­n ansvar både enligt strafflage­n och enligt skadestånd­slagen. Förutsättn­ingen är att domaren har verkat lagstridig­t. Riksrätten behandlar ärendet.

Ett annat intressant exempel: Helsingfor­s hovrätt har rätt att benåda en person som avtjänar livstidsst­raff. Vi har fått uppleva flera fall där en benådad person har mördat eller dödat en oskyldig person. Det är en intressant tanke att man alltid i sådana fall skulle undersöka hovrättsme­dlemmarnas juridiska ansvar och skadestånd­sansvar.

Domstolar i en rättsstat fattar sina beslut i enlighet med det material de har framför sig. Men att förutspå framtiden med säkerhet står utanför domstolens kompetens. Sannolikhe­ter måste man dock kalkylera med.

Det har blivit mera allmänt

att man kritiserar domslut. Ett exempel är Jussi Hallaahos kritik mot Högsta domstolen. En analytisk kritik är bra för att utveckla juridiskt tänkande. Men finska domstolar är värda uppskattni­ng i en av världens bästa rättsstate­r.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland