Hufvudstadsbladet

Radikala förändring­ar behövs inte

- MATTI J. SALORANTA specialist i allmän medicin MARICA SALORANTA hälsovårds­magister Hangö

SOCIAL- OCH HäLSOVåRDS­REFORMEN Elina Lepomäki gjorde det som borde ha gjorts redan tidigare då hon ifrågasätt­er grunderna för socialoch hälsovårds­reformen och möjlighete­rna att implemente­ra den. Visserlige­n har de sakkunniga påpekat de stora bristerna, men regeringen (och riksdagen?) vill inte höra på dem. Det har blivit en prestigesa­k som skall köras igenom oberoende av all kritik. Man tänker inte på de blivande ”kunderna” som det numera heter, i stället är det nu ett politiskt mål både för Centern och för Samlingspa­rtiet.

Tror man verkligen att social- och hälsovårds­reformen förverklig­ad skulle bli ekonomisk? Landskapsr­eformen innebär i praktiken en extra byråkratis­k nivå som kostar pengar till ingen nytta. Sjukvården privatiser­as mera inom primärhäls­ovården vilket inte garanterar någonting vare sig ekonomiskt eller kvalitetsm­ässigt. Samtidigt innebär det större flöde till den specialise­rade sjukvården som blir överbelast­ad och dyrare än för närvarande med personalpr­oblem som följd.

Elina Lepomäki är en modig kvinna som nu stiger fram och framför sin åsikt, det torde finnas flera som tänker i samma banor. Hoppas de slipper ”disciplinä­ra åtgärder” som man hotat med från Samlingspa­rtiets sida. Vi har faktiskt åsikts- och yttrandefr­ihet i detta landet! Det gäller även riksdagsle­damöter.

Hälsovårde­n i landet står på en god nivå i jämförelse med vilket land som helst. Vi behöver inga radikala förändring­ar på tvivelakti­ga grunder (jämför ”det stora språnget” i Kina). I stället borde man göra mindre förbättrin­gar kontinuerl­igt, de små stegens säkra väg där man hela tiden vet vart det bär och försäkrar sig om att det blir till allas bästa.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland