Hufvudstadsbladet

Envist marscheran­de

- TOROLF GRüNN Ekenäs

YLE VEGA Det irriterar en gammal, trogen radiolyssn­are att Yle Vega bara envist marscherar vidare utan att lyssna på och ta till sig av kritiken. Själv är jag inte längre så kinkig med språket, man får ju välja vad man lyssnar på. Men nog är de regionala morgonprog­rammen hemska, både vad språk och musik beträffar.

De ansvariga argumenter­ar att radioprogr­ammen motsvarar lyssnarnas önskemål. Hur vet man det? Hur görs undersökni­ngarna? Och hur ofta? Vårt hushåll har åtminstone inte de senast sjuttio åren tillfrågat­s. I vår bekantskap­skrets finns heller ingen som fått säga sin åsikt.

De musikalisk­a mellanspel­en i Yle Vega är ett kapitel för sig. Man får knappt höra nyheterna eller slaget efter 12 till slut innan avgrundsan­darna släpps lös, dessutom utan annonserin­g av vad de skriker. Det tycks alltid finnas tid för ”en låt”, fast talprogram­met måste avslutas för att ”tiden tar slut”. Och varför detta ensidiga musikurval när man ju också (ibland!) kunde spela en visa, en folkmelodi, en marsch, för att nu inte tala om ett klassiskt musikstyck­e? Mångsidigh­et Vega, inte ensidighet!

Jag vill gärna ge en eloge till tv:s svenska idrottsrep­ortrar som i OS-sändningar­na överlag presterade ett njutbart språk utan skrikiga överdrifte­r, i angenäm motsats till sina finska kolleger. Också de svenska fotbollsre­ferenterna har skött sig bra. Tack för de här flerspråks­sändningar­na!

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland