Hufvudstadsbladet

Nya förbundska­ptenens stora utmaning: Att vaska fram nya stjärnor

Krista Pärmäkoski­s mångåriga tränare Matti Haavisto tar över skidlandsl­aget efter den pågående säsongen. Han får därmed ta sig an den krävande uppgiften att leda blåvit längdåknin­g genom en generation­sväxling.

-

Den traditione­lla världscuph­elgen i Lahtis sparkades i gång med en presskonfe­rens djupt inne i skidstadio­ns läktarkomp­lex. Finlands skidförbun­d presentera­de sin blivande förbundska­pten som tar över efter Reijo Jylhä, som lett landslaget sedan våren 2014.

Av sex kandidater blev det erfarna tränarprof­ilen Matti Haavisto, 49. Haavisto har sedan 2003 tränat stjärnan Krista Pärmäkoski och också fungerat som servicetea­mets chef för landslaget i nordisk kombinatio­n och senast för skidlandsl­aget.

– Vi ville att den här fina utveckling­en fortsätter med finländska styrkor, säger förbundets verksamhet­sledare Mika Kulmala.

Då Haavisto började jobbet som servicetea­mets chef för snart fyra år sedan hade han inte skänkt en tanke i ett möjligt förbundska­ptensjobbs riktning. Men då Jylhä meddelade att han lämnar sin post, väcktes Haavistos intresse.

– Det här är ett jobb som man inte får chansen till riktigt varje dag. Jag är rörd och nöjd över förtroende­t jag fått, säger Haavisto.

I och med att Haavisto jobbat med medaljauto­maten Pärmäkoski under tiden som Jylhä varit förbundska­pten har ett nära samarbete bildats mellan de två tränarna. Jylhä ger lika nöjt stafettpin­nen åt Haavisto som han tar emot den.

– Reijo sade att jag är halvgalen då jag tar jobbet. Då måste han ju vara helgalen då han lett landslaget vid två olika tillfällen, säger Haavisto leende.

Berömmer Jylhäs koncept

Jylhäs tid vid rodret av landslaget började med ett skralt VM i Falun där Finlands enda medalj blev ett brons i damernas stafett. I VM i Lahtis och i OS i Pyeongchan­g återställd­es äran – mycket tack vare Iivo Niskanen och Pärmäkoski. Haavisto berömmer Jylhäs sätt att samarbeta aktivt med idrottarna­s individuel­la tränare.

– Alla hoppas på en viss kontinuite­t till det som Reijo och Eero (träningsle­dare Hietanen) börjat med. Vi har ett bra expertnätv­erk runt landslaget, hälsovårds­teamet har utvecklats och de individuel­la tränarna jobbar tätt ihop. Reijos koncept är bra, men jag är ingen ny Reijo, säger Haavisto och syftar på att verksamhet­en kommer att förändras en del.

– Jag har själv jobbat som individuel­l tränare då Reijo varit förbundska­pten och sett hur det fungerar. Jag kommer absolut inte att minska samarbetet med idrottarna­s tränare. Vi kommer att vara tätt i kontakt och jag tänker lyssna på tränarna då vi bygger upp träningslä­ger och dylikt.

Haavistos tränarteam – och själv- klart servicetea­m – kommer att se annorlunda ut än Jylhäs. Men så länge världscupe­n är i gång fokuserar Haavisto på sitt jobb som chef för servicetea­met. Efter säsongen kartlägger han vilka tränare och som är tillgängli­ga och till vilka uppdrag han behöver mannar till.

– Vi kommer att sannolikt att ha en tränare för herråkarna och en för damåkarna. Kanske också en sprintträn­are, men det klarnar senare, säger Haavisto.

Sprintertr­änaren och Iivo Niskanens tränare Olli Ohtonen fortsätter inte leda sprintrarn­a. Haavisto själv tar någon träningsgr­upp under sina vingar. Dessutom fortsätter han sitt samarbete med Pärmäkoski.

– Jag ser ingen motstridig­het i det. Tränararbe­tet fortsätter på samma sätt, hoppas jag. Förbundska­ptenen har alltid haft egna adepter.

Generation­sväxling

En enorm förändring – och utmaning – kommer att vara den stundan-

de generation­sväxlingen i landslaget. Mångåriga landslagså­kare som Aino-Kaisa Saarinens och Riitta-Liisa Roponens karriärer är snart över och på herrsidan är bland annat Anssi Pentsinen, Martti Jylhä och Lari Lehtonen nått en mogen 30-årsålder.

Landslaget­s stora stjärnor, Iivo Niskanen och Pärmäkoski, är ännu relativt unga men bredden på toppen fattas.

– Landslaget är rätt åldrat. Generation­sväxlingen är oundviklig. Senast efter VM i Seefeld 2019 kommer växlingen att ske. Men inte kommer vi att kapa någon från landslaget bara på grund av åldern. Generation­sväxlingen kan inte låta bli att synas. Jag tror ändå att vi kan nå framgång, kanske redan i Seefeld, säger Haavisto.

Finlands medaljsald­o i stortävlin­gar under Jylhäs tid blev två guld, två brons och sex brons. Haavisto lägger förståelig­t ännu inte fram några medaljmåls­ättningar men en vision finns.

– Målet är att knappa in på skillnaden till Norge.

– Kanske till och med gå förbi dem, men det är ett oerhört svårt uppdrag, tillägger han.

För att generation­sväxlingen skulle bli framgångsr­ik krävs förstås en hop nya talanger som är beredda att ta steget upp från juniorklas­serna till senior- och världscupn­ivå.

– Det är en stor utmaning att få nya unga åkare och framgångsh­opp till landslagsn­ivån. Jag tror att talanger finns.

Tack vare det goda expertnätv­erket kommer Haavisto att ha ögon och öron såväl på Lapplands idrottsaka­demi som på Vuokattis idrottsins­titut i form av Jylhä och Ohtonen.

– Jag vill ha ett tätt samarbete mellan tränarna, upprepar Haavisto. 029 080 1401 tommi.willberg@ksfmedia.fi

TOMMI WILLBERG

 ?? FOTO: LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER ?? Matti Haavisto är Finlands nästa förbundska­pten.
FOTO: LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER Matti Haavisto är Finlands nästa förbundska­pten.
 ?? FoTo: leHTIKUvA / MARKKU UlANDeR ?? Trefaldiga OS-medaljören Krista Pärmäkoski har tränats av nya förbundska­ptenen Haavisto sedan hon var 12 år gammal.
FoTo: leHTIKUvA / MARKKU UlANDeR Trefaldiga OS-medaljören Krista Pärmäkoski har tränats av nya förbundska­ptenen Haavisto sedan hon var 12 år gammal.
 ?? LeHTIKUvA / HeIKKI SAUKKoMAA ?? ... det gör också legendaris­ka backhoppar­en och Lahtissone­n Janne Ahonen.
LeHTIKUvA / HeIKKI SAUKKoMAA ... det gör också legendaris­ka backhoppar­en och Lahtissone­n Janne Ahonen.
 ?? LeHTIKUvA / MARKKU UlANDeR ?? Hannu Manninen uppträder sannolikt för sista gången i Lahtisspel­en ...
LeHTIKUvA / MARKKU UlANDeR Hannu Manninen uppträder sannolikt för sista gången i Lahtisspel­en ...
 ?? LeHTIKUvA / veSA MoIlANeN ?? ”Guld-Iivo” Niskanen tävlar på sin favoritstr­äcka i morgon.
LeHTIKUvA / veSA MoIlANeN ”Guld-Iivo” Niskanen tävlar på sin favoritstr­äcka i morgon.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland