Hufvudstadsbladet

”Det är viktigt att visa musklerna”

Med elva och en halv minut kvar att spela stod det 0–2 på ljustavlan i Ishallen. Till slut kunde IFK ändå ta hem segern mot Kärpät.

- FILIP SAXéN filip.saxen@ksfmedia.fi

Inför helgens dubbelmöte med Kärpät var IFK:s utgångsläg­e rätt enkelt. Laget hade besegrat samtliga lag i ligan med undantag av Uleåborgar­na. Och knappt halvvägs in i tredje perioden såg rödtröjorn­a ut att få fortsätta jaga sin första seger över Kärpät.

Då vaknade IFK. 0–2 blev först 1–2 och med en dryg minut kvar 2–2 innan Thomas Nykopp tryckte in segerpucke­n i förlängnin­g.

– Det här var en match som hade allt man vill ha av en hockeymatc­h. Vi inledde lite trögt men kom sedan bättre in i matchen. Det var mycket känslor på isen och så lyckas vi vända underläge till seger. Det är stora saker så här på våren, säger Ville Varakas.

IFK-backen fick assist till samtliga mål och stod för en stark insats i matchen.

– Att vi lyckas vända den här matchen till seger kan vara väldigt viktigt för oss i vår rent mentalt. Det här var som en slutspelsm­atch och vi visade att vårt lag är starkast i den här sortens situatione­r, säger Varakas.

Kärpät har den här säsongen haft en förmåga att vända matcher till seger i sista perioden. Därför är det extra imponerand­e att IFK två gånger hämtat in underläge mot suveräna serieettan i vinter. I utomhusmat­chen i december hade Kärpät en 3–0-ledning innan IFK kom igen och tvingade fram matchen till förlängnin­g. Den gången blev det Uleåborgar­na som vann – på fredagen visade IFK att man inte går med på att förlora.

– De här två matcherna är viktiga för oss. Vi har nu den fysiska kunskapen att vi kan vända och vinna den här sortens matcher mot ligans bästa lag. Man kan prata hur mycket som helst att man kan vända och vinna matcher men det är en helt annan sak att ha gjort det, säger Varakas.

– Det är också viktigt att visa musklerna då våren är här, fortsätter han och syftar på slutspelet.

Slutspelet brukar också betyda en del heta känslor på isen och då IFK och Kärpät möts fredag och lördag var det inte speciellt överraskan­de att det hettade till vid några tillfällen.

– Jag gillar då känslorna är på ytan och det blir fysiskt på isen. Det ska bli intressant att möta dem igen i morgon. Tror inte att känslorna hinner svalna. I synnerhet inte då vi reser till Uleåborg med samma flyg i kväll, säger Varakas med ett leende.

Segern och upphämtnin­gen var viktig av många orsaker. Laget hade en svag insats bakom sig i matchen mot Lukko, man såg ut att ha en måltorka på gång och att förlora en fjärde match på de fem senaste försöken hade inte varit bra för självförtr­oendet inför slutspelet. Lägg till att IFK tog ett stort steg mot att säkra en plats i kvartsfina­len och det är lätt att inse hur mycket segern över Kärpät betyder för laget.

– Om vi kan hantera och ta den här segern på rätt sätt kan den ha en mycket stor inverkan på lagets vår, säger Varakas.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA ?? IFK-jubel efter att laget tog säsongens första seger över Kärpät.
FOTO: LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA IFK-jubel efter att laget tog säsongens första seger över Kärpät.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland