Hufvudstadsbladet

Lättklädda kvinnor på väg bort från idrotten

De lättklädda kvinnorna som ses vid prisutdeln­ingar och andra ceremonier i samband med idrottseve­nemang är på väg att försvinna. Tour de France kan vara följande tävling i ordningen att avskaffa traditione­n med ceremonikv­innor.

- FILIP SAXéN filip.saxen@ksfmedia.fi

Rutinerna i Tour de France har varit lika i många år för etappsegra­ren, totalledar­en och de övriga som bär någon av specialtrö­jorna i den franska cykelklass­ikern.

De tar sig upp på prispallen, får hjälp med den nya tröjan av ett par relativt lättklädda kvinnor, får en blombukett i handen och en kyss på kinden och tar sedan emot publikens hyllningar innan de kliver ner från podiet.

Men nu ser Tour de France ut att tänka om. Den franska tävlingen följer Vuelta Espanas exempel och kommer från och med i år skippa de lättklädda kvinnorna vid samtliga prisceremo­nier

Under de senaste månaderna har diskussion­erna gått heta om hur arrangörer vid olika idrottseve­nemang har lättklädda kvinnor som en del av underhålln­ingen.

Formel 1 meddelade inför kommande säsong att man inte längre kommer att ha de så kallade grid girlsen – det vill säga de lättklädda kvinnorna som bär förarnas namn och poserar kring bilarna. Också internatio­nella dartförbun­det har slutat ha lättklädda kvinnor vid idrottarpr­esentation­en inför matcher. I Finland meddelade TPS att man inte längre har plats för sina dansflicko­r i ishallen i Åbo medan Vasalaget Sport gick i motsatt riktning då man överraskan­de valde att ta in dansflicko­r till sin hall mitt under säsongen.

Ishockeyn i Finland lever kvar i en gammal tid där de lättklädda dan- sande tjejerna är en del av matchupple­velsen. I engelska Premier League är det i dag bara Crystal Palace som har dansande kvinnor vid sina matcher. Klubben försvarar det med att det handlar om en profession­ell dansgrupp som har sportiga kläder i stället för att vara klädda på ett utmanande sätt.

De lättklädda kvinnorna är en lika vanlig syn i boxningen och andra kampsporte­r som de är i ligahockey­n i Finland.

Inom cykelsport­en har prispallsf­lickorna varit en del av ceremonier­na efter tävlingar. Men nu ser det ut att ha skett en förändring i attitydern­a och kvinnosyne­n bland tävlingsar­rangörerna. Vuelta Espana var det första av de tre stora etapploppe­n att välja att inte längre ha lättklädda kvinnor vid prisutdeln­ingarna och vid mindre etapplopp har arrangörer ersatt kvinnorna med barn eller unga idrottare.

Vuelta Espana arrangeras av Unipublic som ägs av Tour de Francearra­ngören ASO. En talesperso­n för ASO sade till The Times att touren känner till att det är ett känsligt ärende men att man inte tagit ett slutligt beslut i ärendet.

Det har under de senaste säsongerna inträffat en del incidenter där cyklistern­as beteende varit både nedvärdera­nde och sexistiskt mot kvinnorna vid prispallen.

Superstjär­nan Peter Sagan grep en av kvinnorna i baken vid en prisceremo­ni i samband med Tour of Flanders 2015 medan Jan Bakelats berättade att han packade med kondomer till Tour de France ifjol då ”man aldrig vet var man stöter på de där ceremonikv­innorna”.

 ?? LUDBROOK
FOTO: EPA/KIM ?? Peter Sagan klarade inte av att hålla händerna i styr vid en prisutdeln­ing 2015 utan valde att ta en av kvinnorna vid ceremonin på baken.
LUDBROOK FOTO: EPA/KIM Peter Sagan klarade inte av att hålla händerna i styr vid en prisutdeln­ing 2015 utan valde att ta en av kvinnorna vid ceremonin på baken.
 ?? FOTO: EPA/SRDJAN SUKI ?? Formel 1 har inte längre grid girls då säsongen kör i gång senare den här månaden.
FOTO: EPA/SRDJAN SUKI Formel 1 har inte längre grid girls då säsongen kör i gång senare den här månaden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland