Hufvudstadsbladet

Mässlingss­tatistik och kexmåltide­r

Patricia Bruuns berättelse levandegör biståndsar­betets frustreran­de vardag i kolonialis­mens djupa spår.

- PIA INGSTRöM 029 080 1333, pia.ingstrom@ksfmedia.fi

Patricia Bruun

Efter stormen i Tshikapa. En berättelse från Kongo-Kinshasa Förlaget M 2018

■■Patricia Bruun■belönades■2001■ med■Bonniers■stora■journalist­pris■ för■sitt■reportage■om■psykvården■i■ Åbo,■och■har■efter■det■gett■ut■två■dokumentär­a■böcker■– Som om jag var någons skuggsida■(tillsamman­s■med■ Lotta Näse)■och■Medicin, mat och magi.■Med■sin■nya■bok■Efter stormen i Tshikapa. En berättelse från KongoKinsh­asa tar■hon■ett■litet■steg■vidare■ från■det■dokumentär­a■och■journalist­iska.■Beteckning­en■”berättelse”■tilllåter■en■genresvävn­ing■mellan■fakta■ och■fiktion■–■en■intrig■där■den■kanske■ inte■gick■att■urskilja■i■verklighet­en,■ något■som■”kunde■ha■hänt”.

Resultatet■är■en■läsvärd■och■intressant■bok,■som■manar■läsaren■att■ tänka■vidare■–■på■biståndsar­betets■ realiteter,■och■på■den■globala■kapplöpnin­gen■efter■naturresur­ser.■Vems■ var■den■lilla■diamanten■på■din■ring■ innan■den■blev■din?■Och■vem■äter■geten■du■betalar■för■när■du■ger■”en■annorlunda■gåva”■genom■Kyrkans■Utlandshjä­lp?■

Biståndsar­bete vardag

Bruun■är■förutom■författare■också■ sjuksköter­ska,■och■stoffet■till■sin■berättelse■har■hon■förvärvat■genom■ medicinskt■ biståndsar­bete■ bland■ annat■ i■ Kongo-Kinshasa.■ Hennes■ beskrivnin­gar■av■miljöerna■känns■ verkliga■och■påtagliga;■dammet,■värmen,■de■små■plastpåsar­na■som■finns■ överallt,■den■enahanda■maten,■säkerhetsf­öreskrifte­rna,■myggnäten■ och■kommunikat­ionen■med■mer■eller■mindre■surmulna■lokala■samarbetsp­artner.■

Jagberätta­ren■uttrycker■det■odramatisk­t■traumatisk­a■med■att■vara■ ensam■och■påstirrad■vit,■och■hur■det■ känns■att■inte■alltid■orka■tro■på■att■ det■är■någon■större■vits■med■det■hela■–■att■den■mödosamma■statistikf­öringen■av■sjukdomar■och■den■rättvisa■utdelninge­n■av■proteinkex■verkligen■inordnar■sig■i■ett■större■system■

Jagberätta­ren uttrycker det odramatisk­t traumatisk­a med att vara ensam och påstirrad vit, och hur det känns att inte alltid orka tro på att det är någon större vits med det hela.

av■långsiktig­t■och■planmässig­t■hjälparbet­e.■Men■hon■utför■de■här■uppgiftern­a■ändå,■ihärdigt■och■sakligt.■ Mycket■handlar■det■också■om■att■bemästra■sin■rädsla■i■en■miljö■vars■fa

ror är mångahanda men svåra att bedöma.

Jobbet för henne till staden Tshikapa – och aktualiser­ar tankar på den belgiska kung Leopold II:s slavar som under bestialisk­a förhålland­en försåg honom med gummi på den tiden fristaten Kongo var hans privata egendom. Från kolonialti­dens röveri av naturresur­ser löper en linje till dagens Tshikapa och kampen om naturresur­ser, i dag diamanter.

Svensk gruvlicens för diamantgru­va

”Berättelse­n” om den udda stenen i den lilla pojken Akudas samling skall ses mot bakgrunden av fakta som man lätt kan googla sig till. I Tshikapa har nämligen oljebolage­t Svenska Gripen Oil & Gas skaffat gruvlicens för en diamantgru­va, läser jag i Svenska dagbladet (13 juni 2016):

”– Provinsen är lugn, ekonomin där bygger till stor del på diamantutv­inning. Småskaliga lantbrukar­e lever i lerhyddor, odlar frukt och producerar träkol. Befolkning­en gräver fram diamanter med spade och hittar så mycket så att de kan försörja sina familjer. Vi siktar på att producera i större skala med maskiner som gräver runt 50 meter ner under markytan”, säger företagets representa­nt som inte ser någon risk för att bolaget exploatera­r området och berövar invånarna en viktig inkomst:

”– De diamanter vi vill åt kräver maskiner, lokalbefol­kningen kommer ändå inte åt dem. Vår avsikt är också att anställa folk från regionen.”

Medan Swedwatch, organisati­onen som bevakar svenska företags och investerar­es ansvarstag­ande för mänskliga rättighete­r och miljö, varnar för att hela Kongo-Kinshasa är ett högrisklan­d:

”En rebellgrup­p kan etablera sig från en dag till en annan. Både rebellgrup­per och armén kan utnyttja mineralutv­inning för att finansiera egen verksamhet.”

En radio och några hönor

Mot det här står Bruuns berättelse om lilla Akuda och hans familj: ”En sten och sen skulle deras liv vara förändrat. De skulle skaffa en radio och kanske egna hönor.” Syftet är att konkretise­ra vanliga människors absoluta utsatthet i ett land där kampen om naturresur­ser förs ända in på skinnet av små barn.

Det fiktiviser­ande greppet lyckas inte fullt ut, historien om Akuda blir lite poänglös och diffus, men jag förstår behovet att försöka gestalta också den här verklighet­en bakom ett gravt dysfunktio­nellt samhällssy­stem kring diamantfäl­ten.

En annan möjlighet för Bruun att utveckla sin historia hade varit den mera dokumentär­a och journalist­iska. Gärna hade jag läst mera också om Henry Morton Stanley, som ”upptäckte” de väldiga naturriked­omarna i området och hjälpte kung Leopold II att bygga sitt utsugarimp­erium. Eller om den svenska missionäre­n Edvard Vilhelm Sjöblom, en av de första att slå larm om den brutala behandling­en av landets urbefolkni­ng. Nu skymtar de bara som intressevä­ckande bifigurer i berättaren­s reflektion­er.

 ?? FOTO: NIKLAS SANDSTRöM ?? Kampen om naturresur­ser – för hundra år sen gummi, i dag diamanter – utgör bakgrunden för Patricia Bruuns berättelse om biståndsar­bete i Kongo-Kinshasa.
FOTO: NIKLAS SANDSTRöM Kampen om naturresur­ser – för hundra år sen gummi, i dag diamanter – utgör bakgrunden för Patricia Bruuns berättelse om biståndsar­bete i Kongo-Kinshasa.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland