Hufvudstadsbladet

Monica Lewinsky tackar #Metoo

- ANNIKA HäLLSTEN 029 080 1331, annika.hallsten@ksfmedia.fi

Monica Lewinsky, som för tjugo år sedan blev världsberö­md som kvinnan som president Bill Clinton hade en affär med, säger att #Metoo fick henne att ompröva sin roll i dramat.

”Jag är så ledsen över att du tvingades vara så ensam”, stod det i ett brev Monica Lewinsky fick nyligen. Brevet var underteckn­at av en av förgrundsg­estalterna i #Metoo-rörelsen och blev en ögonöppnar­e för Lewinsky.

Monica Lewinsky insåg att andra än hon visste hur övergiven hon hade varit under de månader då hon fick utstå ingående förhör av FBI, förhör som ackompanje­rades av hot om ett fängelsest­raff på 24 år.

Men brevet, och #Metoo-rörelsen, hjälpte också Monica Lewinsky att inse att det inte var hon som var skyldig till relationen med president Bill Clinton. Fram till för bara några månader sedan hade Lewinsky inbillat sig att relationen mellan henne och president Clinton skedde i fullt samförstån­d mellan dem båda.

”Först nu, vid 44 års ålder börjar jag inse vilken betydelse den ojämlika makstruktu­ren mellan en president och en praktikant i Vita huset hade”, skriver Lewinsky i en kolumn i nyaste numret av Vanity Fair.

”Han var min chef. Han var den mäktigaste mannen i världen. Han var 27 år äldre än jag och hade tillräckli­gt med livserfare­nhet för att veta bättre. Han stod på den tiden på toppen av sin karriär medan jag hade fått mitt första jobb efter college.”

Monica Lewinsky skriver att hon är skyldig #Metoo-rörelsen ett stort tack för att den brutit den tystnad som varit förhärskan­de vad gäller sexuella trakasseri­er och övergrepp begångna av mäktiga män.

Förhören med Bill Clinton och Monica Lewinsky leddes av den särskilde åklagaren Kenneth Starr. Bill Clinton ställdes inför riksrätt men friades. Monica Lewinsky drabba-

Han var min chef. Han var den mäktigaste mannen i världen. Han var 27 år äldre än jag och hade tillräckli­gt med livserfare­nhet för att veta bättre. Monica Lewinsky

des av posttrauma­tisk stress förorsakad bland annat av drevet från medier och hatbrev från den amerikansk­a allmänhete­n. Hon gav senare ut boken Monica. Her story.

 ?? FOTO: EPA/NINA PROMMER ?? Monica Lewinsky, som i dag är 44 år, säger att hon som ung praktikant i Vita huset blev ett offer för maktmissbr­uk.
FOTO: EPA/NINA PROMMER Monica Lewinsky, som i dag är 44 år, säger att hon som ung praktikant i Vita huset blev ett offer för maktmissbr­uk.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland