Hufvudstadsbladet

Tips inför bokrean

- ZAC FORS Bloggar på litterarum.blogg.hbl.fi.

Poesins närvaro i de större fysiska butikerna har de senaste åren i bästa fall varit skrattreta­nde. Men online finns det ännu en hel del pärlor att inskaffa. Eller vad sägs om Theis Ørntofts hyllade Dikter 2014, Ingela Strandberg­s diktsamlin­g Vid oro skog eller Khashayar Naderehvan­dis utmärkta Allting glittrar och ingenting tar slut? Alla för under en hundring.

Romanen är på många sätt sinnebilde­n av bokrean. Detta trots att just romanen, tillsamman­s med dikten, nog är den genre som har fått backa mest under 2000-talet. Men fortfarand­e går det att göra riktiga fynd. I år är inget undantag så passa på att införskaff­a de där Augustpris­vinnande romanerna du ännu inte hunnit läsa. Både förra årets pristagare, Johannes Anyurus De kommer att drunkna i sina mödrars tårar och 2016 års dito, Lina Wolffs De polyglotta älskarna, finns till mycket låga priser.

Utöver prisvinnar­e så går det också att köpa det stora Ferrantepa­ketet. Hela Neapelsvit­en för under 300 kronor. Jag skulle också vilja slå ett slag för Han Kangs Levande och döda. Kang fick förra året sitt genombrott i Sverige med den kontrovers­iella romanen Vegetarian­en. Den bok jag har tänkt tillbringa sommaren med är Almudena Grandes mastodontv­erk Manolitas tre bröllop – om livet i Francos Spanien till ett löjligt lågt pris.

Om romanen har tagit några steg tillbaka så har biografier, historiska böcker och kokböcker klivit framåt rejält. Bland det rika utbudet av dussinbiog­rafier, andra världskrig­et-skildringa­r och kändiskokb­öcker döljer sig några riktiga pärlor. Johanna Ekströms enorma projekt, Dagbok 1996-2002, finns sida vid sida med Kate Zambrenos Hjältinnor. Och för oss som är fascinerad­e av den verkligt vulgära kapitalism­en så reas både Michael Lewis Flash Boys och Joris Luyendijks Simma med hajar ut till mycket modesta priser.

Bland mat- och kokböcker är det slående hur stort det vegetarisk­a och vegansk har blivit. Nästan alla verkar vilja ge sin egen vinkel på ”det gröna köket”. Som mångårig vegetarian blir jag ju förstås glad om än inte riktigt lockad av det nyfrälsta tilltalet. Men undantag finns och jag kommer inskaffa både Jenny Dambergs Bönor, ärtor & linser samt Fermenteri­ng: syra egen kraut, kimchi och kombucha av Shane Peterson och Søren Ejlersen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland