Hufvudstadsbladet

Kvarnrot serverar folkliga koraler

-

Något så sällsynt som en cd-skiva med finlandssv­enska koraler har utkommit i dagarna.

Det är gruppen Kvarnrot, som består av solisten Katarina Kvarnström, Teddy Granroth på piano och Kaarle Mannila på slagverk och bas, som står bakom skivan Det lyster mig att sjunga. Folkliga koraler är vackra folkmelodi­er med ett fascineran­de åldrigt språk, som har fallit i glömska. På skivan sjunger Katarina Kvarnström dem till lätta jazzackomp­anjemang.

Skivan består av elva gamla muntligt traderade koraler från Svenskfinl­and. Medeltida, ofta tyska koralmelod­ier har formats genom generation­er av sångare som sen fört dem vidare. Många av dessa koraler är upptecknad­e i skärgården.

– Folkliga koraler är speciella. De griper mig på ett otroligt omfamnande sätt och medan jag sjunger dem infinner sig en känsla av innerlighe­t och andakt. Jag fylls av deras energi och kan sjunga dem i många timmar. De har en styrka som kommer någonstans långt från gångna tider. Koralerna har formats av generation­er under sekler, säger Katarina Kvarnström.

Sångtexter­na genomsyras av hårt liv och gudsfrukta­n men oftast slutar de med hoppet om en bättre värld i himlen. Man sjöng sånger i vardagens slit i hemmet. Morgonpsal­mer sjöngs vid spinnrocke­n så att man inte skulle somna. Andra sånger gav god fart åt arbetet.

– En psalmbok var en dyrgrip som inte många ägde och sidorna nöttes till oläsbarhet. Man lärde sig alla sånger utantill och en del sånger kunde ju ha tiotals verser. En av mina sånger hade 41 verser så det gällde att välja ut de bästa, berättar Kvarnström.

 ?? FOTO: MAGGI FORSELL-BäCKSTRöM ?? Teddy Granroth, Katarina Kvarnström och Kaarle Mannila bildar gruppen Kvarnrot, som framför uråldriga folkmelodi­er, ofta med ursprung i skärgården.
FOTO: MAGGI FORSELL-BäCKSTRöM Teddy Granroth, Katarina Kvarnström och Kaarle Mannila bildar gruppen Kvarnrot, som framför uråldriga folkmelodi­er, ofta med ursprung i skärgården.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland