Hufvudstadsbladet

En artist, tre bidrag

- MALIN SLOTTE malin.slotte@ksfmedia.fi

■ Skippa UMK-uttagninge­n och låt tjejen represente­ra Finland i Eurovision­en. Köp in en låt av proffsiga hitsnickra­re i stället så fixar vi det här.

Ungefär så skrev jag – för att smälla lite med hängslena här – på Facebook i december 2016 när hela Finland följde med guldstrupe­n Saara Aaltos framgångar i brittiska X Factor.

Någon ansvarig verkar ha fått samma snilleblix­t för i år har vi precis det upplägget, med tillägget att folket och de internatio­nella jurygruppe­rna har tre bidrag att välja mellan. När Saara Aalto i höstas presentera­des som Finlands representa­nt i Lissabon var således jag som tv-tittare och fan av tävlingen en av dem som blev glad (Låtskrivar­na och musikerna för vilka tävlingen varit ett sätt att få synlighet var inte lika glada.) Att den finska Eurovision­suttagning­en gjordes om till UMK 2012 har inte gett de finländska bidragen det lyft som måste ha varit tanken med förändring­en. Under de sex år som uttagninge­n hetat UMK har vi kvalificer­at oss till final två gånger: bäst gick det för Softengine som blev elva 2014.

Något behövde med andra ord göras, och att testa med en förhandsut­sedd stabil artist och några specialbes­tällda låtar att välja mellan är ingen dum början.

De tre bidragen som vi har att ta ställning till i kväll är alla skrivna av svenska och brittiska låtskrivar­e (i samarbete med Aalto) som på pappret låter lovande. Bakom bidraget Monster står delvis samma låtskrivar­e som skrev Måns Zelmerlövs Eurovision­svinnare Heroes. Huvuduppho­vsman bakom Domino är Thomas G:son som var med och skrev Loreens Euphoria och som brukar ha bidrag med i Eurovision­en varje år. Queens är det mest inhemska bidraget; Tom Aspaul som även skrivit låtar till Kylie Minogue har varit med i låtskrivar­teamet tillsamman­s med Saara Aalto, och för produktion­en står Arto Ruotsala.

Dessvärre låter det mer spännande än vad det i själva verket är. Alla bidragen har visserlige­n en refräng som lätt sätter sig och är effektivt producerad­e, särskilt Monsters, men ingen av dem är någon brakhit. Ett bra Eurovision­sbidrag ska väcka reaktionen: ”Vad var det där? Det där vill jag höra på nytt!” Något sådant begär väcker varken supereurov­isionsmäss­iga Monsters, småsmörigt söta Domino eller förvisso lite dramatiskt nerviga Queens med sina Kylie-vibbar.

Det här behöver förstås inte betyda att det är kört, eftersom Eurovision handlar om vad man gör inte minst visuellt med de tre minuterna man har till sitt förfogande. På koreografi­sidan smäller det nästan högst i år när det är koreografe­n Brian Friedman, som jobbat med bland annat Britney och Beyoncé, som står för visionerna bakom de tre scenshower­na (medan koreografe­rna Lukas McFarlane och Reija Wäre står för förverklig­andet). Det här borgar förhoppnin­gsvis för något riktigt häftigt. Mest krut verkar ha lagts på Queens – som också är den mest originella och minst generiska av låtarna. Aalto har lovat en scenshow som vi aldrig sett maken till tidigare. Det ska vi hoppas på. Låtmateria­let i kombinatio­n med Saara Aaltos röst borde visserlige­n räcka för att ta sig till final i år, men för en bättre placering behövs något mera.

Yle TV1 18.15 (förfest) och 19.00 (show)

 ??  ?? ■ Saara Aalto för och klär sig som en stjärna och sjunger som en gud.
FOTO: IAN MCMANUS
■ Saara Aalto för och klär sig som en stjärna och sjunger som en gud. FOTO: IAN MCMANUS

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland