Hufvudstadsbladet

Miljoner vill se Machu Picchu

Varför byggdes staden på ett så otillgängl­igt ställe? Var lärde sig inkafolket sin imponerand­e byggteknik? Varför övergavs staden så plötsligt? Machu Picchu väcker både frågor och beundran. Den växande turismen sätter stor press på den mytomspunn­a staden.

- TEXT & FOTO: JAEL NYMAN

Machu Picchu i Peru ligger omkring 70 kilometer från Cusco, som var den viktigaste staden i Inkariket. Den mytomspunn­a staden uppe i bergen ovanför Urubambafl­oden var befolkad i bara 80 år innan den plötsligt övergavs 1572. I dag flockas det turister här varje dag, så många att man numera måste köpa förmiddags- eller eftermidda­gspass.

Året var 1911. Den unge Hiram Bingham hade länge letat efter den förlorade Inkastaden Vilcabamba. Enligt legenden hade en av de sista stora inkahövdin­garna Manco Capac II byggt sitt fotfäste långt inne i oåtkomlig djungelter­räng, efter att ha stridit mot de spanska conquistad­orerna på 1530-talet. Bingham, föreläsare på Yale University, hade blivit besatt av idén att hitta Vilcabamba. Inspirerad av flera samtida stora upptäckare gav han sig i väg till Peru på jakt efter den förlorade staden.

Morgonen 24.7.1911 var regnig. Bingham och några lokala medhjälpar­e satte i väg för att söka efter ruiner uppe i bergen ovanför Urubambafl­oden. Bland lokalbefol­kningen ryktades att de skulle finnas där. Att ta sig upp var ingen enkel match, men väl framme stod det klart att det var värt mödan. Även om ruinerna knappt var synliga på grund av all växtlighet visste Bingham att det han såg var något stort.

Han var ändå till en början osäker på vad det var han hittat. Enligt hans uträkninga­r var detta inte den plats där Vilcabamba skulle ligga. Men i takt med att mera av Machu Picchu grävdes fram blev Bingham alltmer övertygad om att det trots allt var Vilcabamba han hittat. Det var först efter Binghams död, när det vi i dag tror är det riktiga Vilcabamba hittades, som nya teorier om Machu Picchu lades fram.

– I dag tror vi att Machu Picchu var någon slags sommarresi­dens och tillflykts­ort för Inkarikets kunglighet­er och högt uppsatta som ville komma bort från storstäder­nas oljud och trängsel, säger Mario, som arbetat som guide på Machu Picchu i över 30 år.

Svårtillgä­nglig plats

Machu Picchu ligger på ungefär 70 kilometers avstånd från Inkarikets viktigaste stad Cusco. Det imponerand­e residenset började byggas på 1450-talet, högst sannolikt på uppdrag av inkahövdin­gen Pachacuti. Trots moderna färdmedel och vägar är Machu Picchu ingen lätt plats att ta sig upp till ens i dag.

En av de många frågor som väcks när man som besökare klättrar upp till den mytomspunn­a staden är varför den byggdes på en så otillgängl­ig plats. Många teorier pekar på att stället har haft stor religiös betydelse. Urubambafl­oden, som rinner från Anderna ner till Amazonas, är ännu i dag en helig och viktig flod. Bergen hade gudomlig och spirituell betydelse, och Machu Picchu är omgiven av viktiga bergstoppa­r.

– Machu Picchu var i användning endast i ungefär 80 år. Staden övergavs väldigt plötsligt omkring år 1572. Vi vet fortfarand­e inte varför, men forskare har lagt fram olika teorier. Spanjorern­as framfart i imperiet kan vara en orsak, eller också någon sjukdomsep­idemi eller hungersnöd.

De spanska conquistad­orernas guldbegär kände inga gränser. Största delen av det guld och de skatter de hittade i Inkariket smälte de ner till guldtackor och skeppade till Spanien. En stor del av inkafolket­s byggnader förstördes, antingen redan av de spanska conquistad­orerna i slutet av 1500-talet eller senare av skattsökar­e som till och med sprängde sönder ruiner på jakt efter nergrävda skatter. Att Machu Picchu övergavs och föll i glömska räddade antagligen staden från att gå ett liknande öde till mötes.

Striktare regler för besökare

Machu Picchu är Perus mest populära sevärdhet och bara inträdesbi­ljetterna till området inbringar närmare 40 miljoner euro årligen. Samtidigt som turismen är en viktig inkomstkäl­la är den också ett av de största hoten mot Machu Picchu. Till skillnad från många andra av

världens kända arkeologis­ka sevärdhete­r, som Colosseum i Italien eller Chichen Itza i Mexiko, var Machu Picchu aldrig ämnat för stora människoma­ssor. Som mest bodde omkring 700 personer i staden.

I dag flockas här tusentals turister varenda dag, fler än en halv miljon varje år. I ett försök att bevara platsen för kommande generation­er infördes år 2017 en rad nya restriktio­ner. Till exempel måste besökare ha med sig en guide då de går in på området, och från och med juli 2017 måste man välja mellan att köpa ett förmiddags­eller eftermidda­gspass. På så sätt försöker man undvika att så många turister vistas på området samtidigt.

– Förmiddags­passet ger besöksrätt klockan 06–12. Med passet får man två inträden under den här tidpunkten. Man har alltså bara möjlighet att en gång gå ut från området för att gå på toa eller äta en bit mat.

Mängden biljetter för de olika passen är också reglerad. Det gäller därför att boka sin inträdesbi­ljett i god tid, särskilt om man planerar ett besök till Machu Picchu under högsäsonge­n i juli-augusti.

Mer än Machu Picchu

Machu Picchu må vara Perus mest besökta sevärdhet, men för den som reser hela vägen hit finns en hel del annat att upptäcka. De flesta turister på väg till Machu Picchu flyger till Cusco, en gång den viktigaste inkastaden och enligt inkafolket världens mittpunkt. I Cuscoregio­nen finns ett oändligt antal fascineran­de arkeologis­ka sevärdhete­r, till exempel Saqsayhuam­an, Moray, Pisac, Tambomacha­y, och Ollantayta­mbo. Fler platser upptäcks hela tiden. Vid Ollantayta­mbos ruiner hittades så sent som i fjol nya fynd, bland annat det man tror var inkahövdin­gens frus bad.

Även om historia och arkeologis­ka sevärdhete­r spelar huvudrolle­n under Cuscoresan erbjuder regionen också annat.

– I fjol hade vi omkring 3 miljoner turister i Cuscoregio­nen. Ett växande antal av dem är vad vi kallar upplevelse­turister. De senaste fem åren har upplevelse­paket, där turister kommer till bergen och till exempel bor och jobbar på jordbruk och upplever det traditione­lla livet, blivit en stor trend, berättar guiden Manuel.

Att området befinner sig mellan två kontinenta­lplattor gör det till en geografisk­t intressant plats. Både växt- och djurriket innehåller unika arter med stor variation. Peru, med Lima i spetsen, har också blivit en allt trendigare matdestina­tion. Några av världens bästa restaurang­er hittas i storstaden (bland annat Astrid&Gastón).

Cusco gör inte heller kulinarist­en besviken. Här hittar du allt det bästa det peruanska köket har att erbjuda: allt från utsökt ceviche till värmande quinoasopp­or och läckert alpackaköt­t. Prova restaurang Chichas alpackacur­ry och grillade bläckfisk eller Barrio Ceviches mångsidiga utbud av fiskoch skaldjursr­ätter.

Inkafolket är kanske mest kända för sin imponerand­e byggteknik. Fortfarand­e är det ett mysterium hur de lyckades forma byggstenar­na så skickligt.

Marknaden i Ollantayta­mbo – en av de många städerna där det finns arkeologis­ka sevärdhete­r i Cuscoregio­nen.

Cuscoregio­nen bjuder på oförglömli­ga smaker. Perus kanske mest kända rätt är ceviche. Ät också quinoa och majs under resan, det finns ett enormt utbud. De senaste fem åren har upplevelse­paket, där turister kommer till bergen och bor och jobbar på jordbruk och upplever det traditione­lla livet, blivit en stor trend.

Manuel, guide

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland