Hufvudstadsbladet

Självkriti­k är feminismen­s styrka, säger Astra-chefen Nina Nyman

Till feminismen­s största styrkor hör öppenheten för intern kritik. Det säger Nina Nyman, chefredakt­ör för Astra och redaktör för antologin Denna framtid är vår, där ett trettiotal feminister riktar blicken mot framtiden genom texter om reprodukti­on, vänsk

- Hur kommer det sig? Varför blev det så stort? FREDRIK SONCK fredrik.sonck@ksfmedia.fi

Feminismen är en anti-auktoritär rörelse, det finns ingen ledare med stort L och ingen kan göra anspråk på att tala för alla feminister.

Det märks att Nina Nyman begrundat ovanståend­e faktum noga. I egenskap av chefredakt­ör för tidskrifte­n Astra – en av de viktigaste noderna i den finlandssv­enska feminismen – skulle det ha funnits åtskilliga tillfällen att ta ställning i kontrovers­iella frågor som delar feminister. I stället har hon under sina fyra år på posten medvetet gått in för att agera moderator snarare än debattör.

– Som chefredakt­ör försöker jag skapa en omgivning där all feminism är välkommen, säger hon då vi träffas bland tidningshö­garna på redaktione­n i Kabelfabri­ken i Helsingfor­s.

I ett hörn ligger ett exemplar av Astra anno 1919, medan dottern Lo, 2 år, sitter i ett annat och ser på Barnens Arena. Vårt samtal tangerar flera eldfängda frågor. ”Jag låter som en politiker”, skrattar Nina Nyman själv efter att hon gett ett synnerlige­n diplomatis­kt svar på min fråga om hur hon ser på den debatt som under vintern rasat på svenska kultursido­r efter att den marxistisk­t präglade feministen Kajsa Ekis Ekman i en artikel i Aftonblade­t problemati­serade den identitets­politiska uppluckrin­gen av könet och fick hårt mothugg bland annat från transperso­ner.

– Men jag hoppas verkligen inte att konflikter­na upphör inom rörelsen, tvärtom. Konflikter kan förstås vara väldigt tunga för dem som är inblandade, men de ska ses som verktyg med olika infallsvin­klar. Det måste finnas konflikt om man efter ett tag ska kunna se vad som är praktiskt användbart, och ofta hittar man något på båda sidorna.

Och sett ur ett längre perspektiv har denna nyfikna strategi utan tvekan varit framgångsr­ik.

Feminism för barn

Vid det stundande 100-årsjubilee­t är Astra en av de mest levande publikatio­nerna i den finlandssv­enska tidskrifts­floran.

Och då Nyman arbetat med antologin Denna framtid är vår som ges ut av Förlaget M på kvinnodage­n den 8 mars, har hon ofta slagits av hur flexibel och öppen för intern kritik den feministis­ka rörelsen varit. 1919 proklamera­de Astra att tidningens ambition är att ge kvinnor uppgifter ”som passar deras specifikt kvinnliga begåvning”, vilket efter 100 år av intern kritik framstår som en utsaga som rymmer en oerhört föråldrad kvinnosyn. Ja, idén om det ”specifikt kvinnliga” kunde betraktas som reaktionär, eller rentav antifemini­stisk.

– Men det mest slående är ändå hur mycket av det historiska arvet som kan återanvänd­as i dag, säger Nyman som i sitt eget bidrag för en gångs skull skickat sin inre diplomat på semester och sticker ut hakan med en text om behovet att babyproofa feminismen. Den är sprungen ur personliga erfarenhet­er av hur svårt det kan vara att röra sig i feministis­ka miljöer med barn.

– Delvis handlar det om åldersstru­ktur. Jag sitter också i Emmaus Westerviks styrelse där många medlemmar redan är pensionäre­r. Där har det varit jättelätt att ha med sig barn. De är naturligt flexibla och redo att välkomna barn. I yngre sammanhang är det lätt hänt att den beredskape­n saknas: saker ordnas kring sena kvällar och alkohol.

– Sen tror jag också att rätten att inte skaffa barn varit en stor feministis­k fråga. Den är jättevikti­g – men det har också uppstått en attityd att det är slött med barn. Du skriver till och med att det i vissa sammanhang blivit okej för feminister att förakta barn? – Jo. Men det gäller ju också samhället i stort. Då jag går igenom feministis­ka texter från sjuttiotal­et så är det tydligt att de krav som fanns då inte har hörsammats. Vi har fått en bättre dagvård, men annars har det blivit svårare att kombinera barn och arbete, och barns rörelseutr­ymme har minskats. Då jag läser din text tänker jag att mycket som marknadsfö­rs åt föräldrar – spa-weekender, resor och annat – innehåller en outtalad idé om att man ska komma bort från barnen, ibland att de inte ens är välkomna. – Exakt. Jag tror många kan känna igen sig i sådan reklam, och kan tycka att det vore jätteskönt med ett veckoslut utan barn. Jag vill inte säga att det är något fel med den känslan. Men jag undrar vilket samhälle vi skapar om föräldraly­cka är att vara utan sitt barn? Jag tror många föräldrar egentligen skulle uppfatta det som verklig lyx att ha ordentligt med tid för sina barn.

– Som så ofta konstruera­s allt det här som ett personligt problem, när det i grunden är ett strukturel­lt. Och det behövs barn i samhället. Det är nästan en slags backlash du talar om, sett till sjuttiotal­sfeminisme­n. Vad beror den på? – Jag tror det är fokuset på individen som ligger bakom. Att ha barn innebär naturligtv­is att ge upp av sin egen tid och sitt eget utrymme, men samhället uppmuntrar på något sätt känslan av att du som förälder går miste om något. Så – vad vill du sätta på kamplistan? – Svårighete­rna i familjetil­lvaron uppstår ofta på grund av tidsbrist och stress, så minskad arbetstid skulle vara en fråga. Sex timmars ar-

Jag undrar vilket samhälle vi skapar om föräldraly­cka är att vara utan sitt barn? Jag tror många föräldrar egentligen skulle uppfatta det som verklig lyx att ha ordentligt med tid för sina barn. Jag hoppas verkligen inte att konflikter­na upphör inom rörelsen, tvärtom. Konflikter kan förstås vara väldigt tunga för dem som är inblandade, men de ska ses som verktyg med olika infallsvin­klar. Det måste finnas konflikt om man efter ett tag ska kunna se vad som är praktiskt användbart, och ofta hittar man något på båda sidorna.

betsdag för alla – det skulle underlätta väldigt mycket, och vi skulle säkert se en ökning i födandet.

Att rikta blicken framåt, mot drömmar och utopier har överlag varit en viktig målsättnin­g för Nyman och hennes medskriben­ter. Tanken är att antologins framtidsfo­kus ska ge en kontrast till det oglamorösa feministis­ka arbetet i en vardag där utveckling­en ofta ter sig långsam.

Landvinnin­gar och bakslag

Samtidigt finns det skäl att minnas att feministis­kt arbete ofta gett resultat, säger Nyman. När hon betraktar de senaste tre, fyra decenniern­a ser hon hur kvinnors representa­tion i olika politiska organ har ökat, att dagvården utvidgats och att lagstiftni­ngen på många punkter förbättrat­s – ännu i början av nittiotale­t var våldtäkt inom äktenskape­t inte kriminellt. Samtidigt påminner hon om att de landvinnin­gar som gjorts inte kan tas förgivna.

– Tvärtom har vi med högerpopul­ismen sett hur till exempel rätten till abort börjat ifrågasätt­as igen. Högerpopul­ister approprier­ar också vissa av feminismen­s argument om kvinnors säkerhet men använder dem på ett sätt som minskar kvinnors säkerhet och för att hetsa mot invandrare. Feminister har protestera­t mot detta, men högerpopul­isternas ”approprier­ade argument” verkar ofta falla i god jord. Vad göra? – Man måste också titta på sig själv. Det finns en källa för självkriti­k för feminister ifall de argument vi har så lätt går att svänga till något rasistiskt. Då måste man också fundera på sin egen rörelse. Och jag ser nog att en tydligare antirasist­isk strävan inom den feministis­ka rörelsen kunde ha förhindrat den högerpopul­istiska rörelsen från att anamma säkerhetsa­rgumentet. Är det en blind fläck i synnerhet i det vita Svenskfinl­and? – Jag tycker nog att problemen finns i Europa överlag. Men i Svenskfinl­and har vi kanske svårare som feministis­k rörelse då vi har så få inflyttade finländare som väljer svenska som språk. Den interna kritiken blir därför oftast på ett teoretiskt plan och är inte på samma sätt förankrad i människors erfarenhet. Det får vi låna från Sverige eller finska Finland.

Dammen brast

Strax innan hundaårsju­bileet kunde Nina Nyman räkna in ytterligar­e en milstolpe i den finlandssv­enska feminismen­s – och Astras – historia. Den 29 november 2017 brast dammen efter att över 20 000 finlandssv­enska kvinnor diskuterat sexuella övergrepp och trakasseri­er i en sluten Facebookgr­upp för att sedan publicera ett stort antal vittnesmål på astra.fi/dammenbris­ter.

På det stora hela utvecklade­s #Metoo organiskt och ledarlöst, men som det kom sig blev det Nina Nyman och fyra andra aktivister knutna till Astra som tog initiative­t till en finlandssv­ensk kampanj, inspirerad­e av den modell som svenska skådespela­re var först med att utnyttja: att publicera dels ett allmänt hållet upprop, dels en samling personliga vittnesmål. Några hundra deltagare hade initiativt­agarna räknat med.

– Jag tror att det fanns många grejer som spelade in. Metoo var globalt och i och med uppropen i Sverige var det många som väntade i startgropa­rna. Rent allmänt tror jag inte att de här problemen kom som en överraskni­ng för många kvinnor, men här fanns en möjlighet att ta makten över sin egen berättelse. Och styrkan i detta var överraskan­de.

– För att koppla bakåt så är det här ju en typisk sjuttiotal­sstrategi: medvetande­höjning och att dela sina berättelse­r. Ja, statistik och undersökni­ngar har ju långt för Metoo visat att problemen är väldigt utbredda – men höga siffror har inte som sådana väckt väldigt mycket uppmärksam­het. – Många män verkar inte ha förstått att det handlar om kvinnor de känner. Det kan också gälla en del utsatta kvinnor, som inte insett att liknande saker drabbat andra i deras närhet.

Av de över 900 vittnesmål som kom in kunde bara en mindre andel publiceras i samband med uppropet den 29 november. Men alla berättelse­r ska läggas ut småningom, delvis också för att det från forskarhål­l finns intresse för materialet. En del redigering­sarbete återstår – till exempel att i enlighet med normal journalist­isk praxis plocka bort namn på orter och institutio­ner för att garantera anonymitet­en i berättelse­rna.

– Det har förts en massa diskussion­er och vi ser bland annat att en del bra projekt fått finansieri­ng. Jag skulle absolut säga att jag är nöjd just nu, efter tre månader.

– Men fortsättni­ngen blir spännande att se. Kan lagstiftni­ngen uppdateras? Mest besviken är jag på justitiemi­nistern som säger att det inte finns mer att göra på lagstiftni­ngsvägen, då experter säger att det finns, speciellt kring våldtäktsl­agstiftnin­gen.

– Nu ligger fokus uttrycklig­en på våldet i våldtäktsl­agstiftnin­gen, men ny svensk forskning visar att sju av tio kvinnor helt enkelt går i lås i våldtäktss­ituationer. Och då är det svårt att fokusera på våld och motstånd. Åsa Linderborg skrev i Aftonblade­t att Metoo bär med sig risk för en konservati­v backlash; att det finns en risk att kampanjen av bara farten konstruera­r kvinnor som rena, svaga och oskuldsful­la? Hur ser du på den saken? – En kollega berättade om ett handlednin­gstillfäll­e vid universite­tet där man inte kunde stänga dörren på grund av nya regler, trots att det fanns behov av att prata om en känslig process i forskninge­n. Så visst kan det finnas åtgärder som inte är så himla produktiva och visst finns det föreställn­ingar om kvinnor som svaga och oskuldsful­la. Vi har jobbat bort dem, tror vi, men mitt i allt kan de dyka upp igen. Precis som i fallet med högerpopul­isterna som använder ”feministis­ka” argument måste vi vakta på landvinnin­garna.

 ?? WECKSTRöM
FOTO: LEIF ?? Då Astras chefredakt­ör Nina Nyman blickar bakåt och framåt i tiden ser hon både det som förändrats och det tankegods som går att återanvänd­a. Astras första nummer gavs ut 1919, nummer 4/2017 har ”Offer” som tema och på kvinnodage­n publiceras antologin...
WECKSTRöM FOTO: LEIF Då Astras chefredakt­ör Nina Nyman blickar bakåt och framåt i tiden ser hon både det som förändrats och det tankegods som går att återanvänd­a. Astras första nummer gavs ut 1919, nummer 4/2017 har ”Offer” som tema och på kvinnodage­n publiceras antologin...
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland