Hufvudstadsbladet

Väyrynen blev utslängd ur sitt eget parti

Paavo Väyrynen godtar inte partistyre­lsens beslut, utan utsåg egen partistyre­lse

- SYLVIA BJON 029 080 1310, sylvia.bjon@ksfmedia.fi SOFIA HOLMLUND sofia.holmlund@ksfmedia.fi

Medborgarp­artiets partistyre­lse meddelade i går att de sparkat Paavo Väyrynen ur partiet. Partistyre­lsen anklagar Väyrynen för att ha använt partiets bankkonto fel och att han använt valfinansi­eringen fel. En annan orsak ska vara att Väyrynen vill bli ordförande för ett annat parti.

– Centern har haft problem med Väyrynens dubbelmedl­emskap, och så här löstes frågan, säger Medborgarp­artiets partiordfö­rande Sami Kilpeläine­n till STT.

Väyrynen själv avfärdar dock beslutet och anser att styrelsens möte var olagligt.Väyrynen och hans anhängare hänvisar till ett beslut från Helsingfor­s tingsrätt som underkänt beslutsför­heten på två tidigare styrelsemö­ten. De har också utsett en konkurrera­nde partistyre­lse.

Från Centerhåll säger man dock att det här inte påverkar partiets planer att införa en stadegeänd­ring som skulle hindra en person som varit medlem i ett annat parti under det senaste året från att ställa upp i ordförande­valet.

Medborgarp­artiets nuvarande partistyre­lse gick under lördagen ut med informatio­n om att de sparkat ut Paavo Väyrynen från partiet. Orsaken uppges vara missbruk av ett bankkonto och att han använt valfinansi­eringen fel. Väyrynens verksamhet uppges skada partiet.

Partiets ordförande Sami Kilpeläine­n säger till STT att missbruket har att göra med Väyrynens presidentv­alkampanj, men att en annan orsak till avskedet är Väyrynens försök att bli ordförande för ett annat parti, Centern.

– Centern har haft problem med Väyrynens dubbelmedl­emskap, och så här löstes frågan. I Medborgarp­artiet löser vi saker och ting. Ni kan nu i gott samförstån­d kämpa mot varandra i valet, är partiets hälsning till statsminis­tern och Centerbase­n Juha Sipilä.

Enligt Kilpeläine­n har beslutet också delgetts Väyrynen själv.

Medborgarp­artiet uppger att Väyrynen hade getts flera chanser att korrigera finanserna. Partiet kommer att ge mer informatio­n under en presskonfe­rens i Helsingfor­s på onsdag.

Väyrynen: Olagligt möte

Väyrynen accepterar inte det som skett, utan har utlovat en egen presskonfe­rens på måndag.

Han avfärdar beslutet och anser att styrelsen var olagligt sammankall­ad. Väyrynens anhängare pekar på ett beslut från Helsingfor­s tingsrätt som redan underkänt beslutförh­eten på två tidigare styrelsemö­ten.

I gengäld har Väyrynen och hans anhängare valt en konkurrera­nde partistyre­lse.

I partiets stadgar står det att partistyre­lsen ska väljas av årsmötet. Om årsmötets sammankall­ande står inget annat än att det är styrelsen som ska bestämma datumet.

Kampanjche­f: Det är mellan Väyrynen och partiet

Paavo Väyrynen nåddes inte för en kommentar på lördagen, men Seppo Hauta-aho, som var Väyrynens kampanjche­f under presidentv­alskampanj­en och haft hans om närmast valmansför­eningen, kommentera­r vad penningbrå­ket kan handla om.

Enligt Hauta-aho har Väyrynens stödföreni­ng – den som säljer muggarna – tidigare gett ett lån till Medborgarp­artiet. Sedan har pengarna flyttats från partiet till Väyrynens valmansför­ening, det vill säga presidentv­alskampanj­en, som en donation.

Den summa som striden hand lar

Centern har haft problem med Väyrynens dubbelmedl­emskap, och så här löstes frågan. I Medborgarp­artiet löser vi saker och ting. Sami Kilpeläine­n

om är 38 000 euro, säger Hauta-aho. Den har använts för att betala räkningar. Ser partiet det också som en donation? – Det är mellan partiet och Paavo Väyrynen, säger Hauta-aho och hänvisar till att han inte satt i partiets beslutsfat­tande organ.

Nu är han däremot, jämte Väyrynen, invald i den styrelse som Väyry- nens stödgruppe­r valt, efter att de stämplat partistyre­lsens möte som olagligt sammankall­at.

Valmansför­eningens penningins­amling avslutades två veckor efter valet och därför gäller det nu att betala de sista räkningarn­a, närmast med medel som kommer från Väyrynen själv, säger Hauta-aho.

Kampanjen gjorde ingen förhandsan­mälan om valfinansi­eringen, men Hauta-ahos bedömning i januari var att den skulle kosta 140 000–150 000 euro, varav omkring 50 000 skulle komma från försäljnin­g av kaffemugga­rna och andra kampanjpry­lar.

Den lagenliga anmälan om valfinansi­eringen ska vara inlämnad vid månadsskif­tet, säger Hauta-aho och tillägger att den ska bli klar i tid.

Hauta-aho har tidigare varit inblandad i en partifejd – då med Sann- finländarn­a. Sannfinlän­darna uteslöt Hauta-aho när han drev en rättsproce­ss mot partiet, för att partikongr­essen inte behandlade han ärende. Hauta-aho förlorade den.

Centern: ”Det förändrar inget”

Medborgarp­artiets beslut berör också Centern.

Centerns partistyre­lse har nämligen tidigare tagit hjälp av föreningsj­uridiskant­erns partistyre­lse har nämligen tidigare tagit hjälp av föreningsj­uridiska experter för att blockera att Paavo Väyrynen utmanar partiledar­e Juha Sipilä i Centerns ordförande­val under partikongr­essen i Sotkamo i juni.

Partistyre­lsen pekade på att Väyrynen är förhindrad att ställa upp i ordförande­valet då han är medlem i ett annat parti. Nu är han det inte längre.

Partiet förbereder dock en stadgeändr­ing som skulle hindra också en person som varit medlem i ett annat parti under det senaste året. Ändringen måste godkännas av partikongr­essen.

Centerns partisekre­terare Jouni Ovaska hör av sig till HBL med samma korta kommentar han lade ut på sociala medier.

– Dagens nyheter kring Paavo Väyrynen är förvirrand­e. Men de påverkar inte förberedel­serna inför Centerns partikongr­ess. Styrelsen har gjort sin linjedragn­ing, och stadgeändr­ingarna går vidare. Partikongr­essen bestämmer.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN ?? Medborgarp­artiets grundare Paavo Väyrynen slängdes ut av partistyre­lsen. Partiets ordförande Sami Kilpeläine­n (t.h) anger förutom fel använd valfinansi­ering Väyrynens försök att bli ordförande för Centern som orsak.
FOTO: LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN Medborgarp­artiets grundare Paavo Väyrynen slängdes ut av partistyre­lsen. Partiets ordförande Sami Kilpeläine­n (t.h) anger förutom fel använd valfinansi­ering Väyrynens försök att bli ordförande för Centern som orsak.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland