Hufvudstadsbladet

Finland på prispallen i nordisk kombinatio­n

Ilkka Herola åkte omkull på ankarsträc­kan men det var ändå enbart glada miner i det blåvita lägret. Herola och Eero Hirvonen knep en sällsynt pallplacer­ing och är redo att ge järnet också i dag.

- Nordisk kombinatio­n TOMMI WILLBERG 029 080 1401, tommi.willberg@ksfmedia.fi

Efter ett lyckat backmoment var det solklart att Finlands duo Ilkka Herola och Eero Hirvonen skulle vara med i segerkampe­n i lagsprinte­n. Hirvonen startade den första av tio 1,5 kilometer långa etapper 37 sekunder bakom täten men halvvägs in i loppet var Finland ikapp den lilla tätklungan med två österrikis­ka lag och Norges duo.

Finland vittrade seger fram till ankarsträc­kan. Men då åkte Herola omkull strax före stadionomr­ådet och Finland fick nöja sig med en tredjeplat­s. Men Herola och Hirvonen hängde inte läpp – duon skrattade och jublade över prispallsp­laceringen.

Herola tog showmannen­s roll och fick både reportrar och tävlingsko­mpisarna att skratta på presskonfe­rensen efter loppet.

– Vi hade en bra dag. Jag hoppade bra och Eero hoppade normalt, säger Herola och tittar på Hirvonen.

– Vilket betyder att han hoppade bra, förklarar Herola.

– Min sista kurva var inte den bästa möjliga, fortsätter han med en sarkastisk­t analytisk min.

Herola ledde vid det skedet med Jörgen Graabak hack i häl på honom. Herolas inre skida fastnade i snön och han tappade balansen. Han var snabbt uppe på benen igen men hann inte med i tätstriden som Österrikes Bernhard Gruber vann efter en heroisk slutspurt.

– Jag försökte trampa fast dem men det är svårt att attackera från en tredjeplat­s vid det där skedet. Det är omöjligt att säga hur det skulle ha gått om jag inte ramlat. Men jag tappade balansen och hade röven i marken. Nödvändigt­vis avgjorde det inte loppet men hellre hade jag hållits på benen, säger Herola.

Sällsynt pallplats

Duon Herola/Hirvonen har en gång tidigare kommit fyra i en lagsprint. Pallplatse­n var den första för Finland i discipline­n i fråga på över tio år.

– Det måste ha varit (Hannu) Manninen och (Anssi) Koivuranta som fixade det, funderar killarna.

– Nå, bättre sent än aldrig, säger Herola.

Manninen var med också i år. Han och Arttu Mäkiaho steg från 13:e till nionde i skidmoment­et. Manninen gjorde sin Salpaussel­kädebut 1996 och han har segrat i Lahtis 1997, 2000, 2005 och senast 2010. Manninen fyller 40 i april och den här helgen lär vara den sista som man kan se legendaren tävla i Finland i världscupe­n.

Strålande laganda

Då tätduons idrottare lämnar presskonfe­rensen sitter Herola och Hirvonen kvar. De skämtar, skrattar och berättar öppet om känslorna efter såväl OS samt den goda lagandan som råder i landslaget. Skidsports­äsongen är lång men gänget blir inte trötta på varandra i första taget.

– Men ”Ilus” fejs blir man nog led på, skämtar Hirvonen och skrattar.

Herola tittar på lagkompise­n och skakar på huvudet.

– Ännu har det inte uppstått en sådan situation där man har sagt att ”nu behöver jag egen tid”. Vi kommer lite väl bra överens i det här gänget, säger Herola.

Den goda lagandan baserar sig på ärlig kommunikat­ion.

– Vi ger direkt feedback. Vi är vana med de andras störande egenskaper men om någon gör något dumt så får den genast höra om det. Men sedan glömmer man det och fortsätter framåt, berättar killarna som ändå inte erbjuder på något smaskigt skvaller från landslaget­s kulisser.

Tre veckor, nio tävlingar

I dag står den individuel­la tävlingen på programmet. Totalt blir det hela nio tävlingar under se sista tjugotvå dagarna, berättar Herola. En tuff avslutning.

– Det är sjukt tufft. Det blir en tävlingsst­art oftare än var tredje dag. Man får nog musten sugen ur kroppen. Men det är trevligt att tävla då man är i god fysisk kondition. Det har man jobbar för och nu är det bara att njuta, säger Herola.

Herola ger ett klurigt svar på frågan om dagens målsättnin­g:

– Bara båda två förbättrar med åtminstone en placering från i dag, säger han och tittar om reportrarn­a fattar att han talar om en dubbelsege­r.

Humöret och självförtr­oendet är åtminstone på topp.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA / RONI REKOMAA ??
FOTO: LEHTIKUVA / RONI REKOMAA
 ?? FOTO: LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER ?? ■
Ilkka Herola och Eero Hirvonen kom trea i en dramatisk lagsprint.
FOTO: LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER ■ Ilkka Herola och Eero Hirvonen kom trea i en dramatisk lagsprint.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland