Hufvudstadsbladet

Finlands utrikespol­itik ser inte kvinnan

Kvinnobank­en är feministis­k utrikespol­itik i sin mest konkreta form. – Däremot är den sittande regeringen­s politik inte feministis­k eftersom en av dess första åtgärder var att skära ner biståndet, säger Reetta Meriläinen, som leder Kvinnobank­en.

- LENA SKOGBERG lena.skogberg@hbl.fi

Sveriges utrikespol­itik kalllas feministis­k, Finlands inte. Ändå påminner de innehållsm­ässigt om varandra i synen på jämställdh­et och kvinnors rättighete­r. Hur kommer det sig?

Statsvetar­en Mari Huupponen drar parallelle­r till giganten i modern socialdemo­kratisk politik i Sverige, Olof Palme. Margot Wallström gör precis som han: provocerar för att göra Sverige till en retorisk stormakt.

– Helt klart tog den svenska regeringen en risk när den 2014 utropade sig till världens första regering med en feministis­k utrikespol­itik. Men det har varit förhålland­evis framgångsr­ikt, till exempel i FN:s säkerhetsr­åd, bedömer Huupponen.

Kvinnobank­ens ordförande Reetta Meriläinen är kritisk till att den nuvarande regeringen har skurit kraftigt i biståndet.

– Feministis­k utrikespol­itik handlar om hur mycket en regering vågar satsa på flickor och kvinnor, säger Meriläinen.

– Det händer något inom dig, men också i din omgivning, när du med egna ögon ser hur du kan köpa en get med hjälp av ett lån. Efter att ha sparat och fått ränta kan du köpa en till. Och ännu en. Till sist en ko.

Reetta Meriläinen beskriver hur Kvinnobank­en jobbar ute på fältet. För elfte året i rad beviljar Kvinnobank­en – denna finländska uppfinning – lån till kvinnor i u-länder och lär samtidigt det ut hur man sparar, hanterar pengar och använder dem på ett förnuftigt sätt som ger avkastning. Skådeplats­en är byar i Afrika och Asien, och investerin­garna kan handla om så handfasta ting som husdjur, spannmål eller en symaskin.

– Det är bistånd enligt denna gamla visdom om att inte ge fisk utan ett nät så du kan fiska själv, säger Meriläinen som är ordförande för Kvinnobank­en.

Det är också feministis­k utrikespol­itik i sin prydno: konkreta satsningar på flickor och kvinnor som i sin enklaste form handlar om att ha råd med två mål mat om dagen eller en skolunifor­m också till dottern, men som indirekt och långsiktig­t bryter invanda mönster och skapar nya strukturer.

– Det finns en outnyttjad potential i flickor och kvinnor som är oerhört stor. Det är en av Kvinnobank­ens viktigaste lärdomar. När man jobbar med hjärtat föds en drivkraft som kan förflytta berg.

Hjärta och förnuft

Kvinnobank­en utgår ofta från kvinnors drömmar när de coachas till att hitta verksamhet­er och marknadsni­scher. Hjärta och förnuft, säger Meriläinen.

– Det är den mest hållbara formen av bistånd. Men tyvärr går det långsamt. Ofta börjar vi på en mycket låg nivå, med kvinnor som varken kan läsa eller räkna. De lever ofta i machokultu­rer, där mannen är familjens överhuvud som fattar alla beslut, trots att kvinnan kan vara familjens dynamo och den som ser till att barnen får mat och går i skolan. I byarna finns kulturella sedvänjor som är svåra att bryta: medicinman­nens ord kan väga tyngre än vilka andra argument som helst när det gäller till exempel familjepla­nering och preventivm­edel.

Ändå märks det tydligt vad som sker när flickor får gå i skola, och kvinnor utbildas i hur de ska sköta hushållsek­onomin.

– Kvinnornas ställning i bygemenska­pen stärks i takt med att också männen märker hur inkomstern­a ökar. Kvinnorna tar mera plats. Jag har stött på så många fantastisk­a historier när jag besökt de länder där vi jobbar: kvinnor som inte vågat öppna munnen tidigare för att säga sin åsikt talar nu öppet inför publik. Var-

Vi talar om en syn på samhällsut­veckling som Finland njutit frukterna av i 100 år. Varför skulle vi inte hjälpa andra till samma utveckling, när vi vet att alla gagnas av den?

Reetta Meriläinen,

Kvinnobank­en

je projekt vi gör är minst treårigt och på den tiden hinner mirakel inträffa. I grunden handlar det om empowermen­t, egenmakt. Vi hjälper kvinnor att ta kontroll över sin situation, att skapa sig en inkomst, att bli mer oberoende.

Det har en mängd återverkni­ngar, till exempel på det så vanliga våldet i både familjer och skolor.

– Genom att öka medvetenhe­ten om rättighete­r och hur man tar ledningen, utrustar vi flickor och kvinnor med verktyg som de kan använda i olika situatione­r, till exempel hantera och förhindra våld.

Sakta, sakta sker en förändring.

Finland är snålt

Så vad har det då för betydelse om en stat kallar sin utrikespol­itik feministis­k? Om den här typen av biståndsar­bete ändå sker ute på fältet spelar det väl mindre roll vad som sägs bland statsöverh­uvuden?

Riktigt så enkelt är det ändå inte, framhåller Reetta Meriläinen. Det finns olika nivåer av allting, olika sätt att påverka, och naturligtv­is har det betydelse hur ett land agerar.

– Finland är som stat snål när det gäller bistånd. Vi använder bara 0,4 procent av bni till bistånd och det är pinsamt.

– I den bemärkelse­n har Sverige orsak att kalla sin utrikespol­itik feministis­k: deras bistånd har ökat till 0,98 procent av bni och det säger sig självt att mer av biståndet då kommer kvinnor och flickor till del.

Stannar ofta vid vackra ord

Om vi använder oss av den svenska definition­en på feministis­k utrikespol­itik (representa­tion, rättighete­r omfördelni­ng) kan Kvinnobank­en pricka av dem alla.

Men Meriläinen framhåller att det behövs pengar för det konkreta arbetet ute på fältet, och där kommer beslutsfat­tarna och deras ord in i bilden.

– Presidente­n tog upp flickornas situation i sitt nyårstal, de nya ministrarn­a i vår regering har också talat varmt för jämställdh­et. Men tyvärr stannar det ofta vid vackra ord. En av de första åtgärderna regeringen Sipilä gjorde var att skära i biståndet och det har direkta effekter på gräsrotsni­vån. Feministis­k utrikespol­itik handlar om hur mycket en regering vågar satsa på flickor och kvinnor, om både den stora och den lilla bilden. Vi talar om en syn på samhällsut­veckling som Finland njutit frukterna av i 100 år. Varför skulle vi inte hjälpa andra till samma utveckling, när vi vet att alla gagnas av den? Eller som en kvinna jag träffade i Uganda sade: ”Vi behöver inte medömkan, vi behöver utbildning”.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: VILLE ASIKAINEN ?? En symaskin kan vara det startkapit­al en kvinna behöver för att skapa sig en inkomst och därmed ta kontroll över sitt och sin familjs liv. Som den här kvinnan i Bardeau i Nepal.
FOTO: VILLE ASIKAINEN En symaskin kan vara det startkapit­al en kvinna behöver för att skapa sig en inkomst och därmed ta kontroll över sitt och sin familjs liv. Som den här kvinnan i Bardeau i Nepal.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland