Hufvudstadsbladet

”Finland kan göra mer”

Finland har goda förutsättn­ingar att locka utländska företag, men landet utnyttjar inte hela sin potential. Det säger Alexandra Pasternak-Jackson, vd på Amcham. – Vi har chans få mer utländska direktinve­steringar, och de borde stimulera ekonomin mer än de

- PATRIK HARALD 029 080 1325, patrik.harald@ksfmedia.fi

Ett stabilt samhälle och god infrastruk­tur gör att Finland har goda förutsättn­ingar att locka utländska företag. Utländska företags dotterbola­g står redan för 20 procent av landets bnp. Men Finland utnyttjar inte sin potential fullt ut. Det säger Alexandra Pasternak-Jackson, vd på Amcham.

– Vi har chans få mer utländska direktinve­steringar och de borde stimulera ekonomin mer än de gör, säger hon.

Vid årsskiftet flyttade Alexandra Pasternak-Jackson från Texas tillbaka till Helsingfor­s för att ta över vd-posten på Amcham Finland, en organisati­on med huvudsyfte att främja finsk-amerikansk­a handelsrel­ationer och stödja internatio­nella företag i Finland. Flytten ägde rum strax innan Donald Trump hade fullbordat sitt första år som USA:s president. Trump har i rask takt skrotat handelsavt­al och hans protektion­istiska agenda har väckt oro. Men enligt Pasternak-Jackson har presidente­ns handelspol­itik inte haft någon märkbar effekt på företagsni­vå.

– När det gäller amerikansk­a direktinve­steringar till Finland och andra länder är amerikansk­a företag fortfarand­e hur aktiva som helst. Detsamma gäller finländska företag som vill in på den amerikansk­a marknaden. De ekonomiska relationer­na mellan Finland och USA är goda och båda ländernas ekonomier växer.

Amcham har cirka 330 medlemsför­etag från alla slags branscher och i alla storlekar. Organisati­onens syfte är dels att hjälpa finländska företag att bli framgångsr­ika i USA, dels att stödja utländska företag i Finland. Medlemsför­etagen kommer från 20 länder.

När det gäller den första delen av organisati­onens uppdrag sä-

ger Pasternak-Jackson att finländska företags beredskap för att lyckas i USA varierar – alla som vill dit är inte redo.

– Ofta underskatt­ar företagen de finansiell­a och personella resurser som krävs.

Amcham har medarbetar­e både i Finland och USA, och de företag som vill ha hjälp kan få ett skräddarsy­tt program där man går igenom vad de behöver.

Teknologik­unnandet är enligt Pasternak-Jackson en av Finlands styrkor i affärsrela­tionerna med USA. Innovation­er inom till exempel ICT och life science intressera­r amerikaner­na. Hon nämner finländsk pålitlighe­t som en annan styrka, att en handskakni­ng betyder någonting och man kan lita på det man kommit överens om. Till framgångsf­aktorerna hör också konsten att sälja och presentera sitt företag, och där finns klara kulturella skillnader.

– I Finland börjar man oftast med företagets historia, medan den första frågan i USA är vad du erbjuder och på vilket sätt du skiljer dig från de andra.

Finländare är av tradition inga mästare på small talk, men enligt Pasternak-Jackson har det skett en stor förbättrin­g under de senaste åren, även om small talk fortfarand­e är en färdighet som kunde tränas upp. Detsamma gäller förmågan att tala inför publik, ett ämne hon själv skulle vara redo att lära ut till skolelever.

– Rädsla för att tala inför publik går att träna bort, säger hon.

Länk till regeringen

Den andra delen av Amchams uppgift handlar om att hjälpa internatio­nella företag att investera i Finland. Det handlar bland annat om att för- se utländska företag med nödvändig informatio­n och förmedla kontakter. Organisati­onen kan också vara en länk mellan Finlands regering och internatio­nella storbolag när de själva av olika orsaker inte vill agera under eget varumärke.

Enligt Pasternak-Jackson har Finland goda förutsättn­ingar att locka utländska företag. Exempel är ett förutsägba­rt och genomskinl­igt samhälle, politisk stabilitet, bra infrastruk­tur, låga energikost­nader och en välutbilda­d arbetskraf­t. Utländska företags dotterbola­g står i dag för 20 procent av landets bnp.

Men, säger hon, det finns mer att göra. Till exempel klassar OECD Finland som ett land med stor potential, men lågt presterand­e vad gäller utländska direktinve­steringar.

– Vi borde få mer än vi får, och det borde stimulera ekonomin mer än det gör. Det är det vi är ute efter när vi jobbar med utländska dotterbola­g.

En sak som oroar är att internatio­nella storbolag sällan placerar sina nordiska huvudkonto­r i Helsingfor­s. Det är Stockholm och Köpenhamn som lockar, och sedan kommer Oslo. Men Helsingfor­s har svårt att hävda sig.

– Många internatio­nella företag driver sin baltiska verksamhet från Helsingfor­s, men vi vill naturligtv­is att Helsingfor­s ska vara hemort också för deras nordiska huvudkonto­r.

Att vara hemort för ett regionalt huvudkonto­r kan nämligen leda vidare till fler investerin­gar. Å andra sidan finns det andra sätt att locka investerin­gar, där Finland har klarat sig bättre. Till exempel företagskö­p är ett sätt att göra entré på en marknad.

Enligt Pasternak-Jackson kan valet av etablering­sort styras av sådana enkla faktorer som vem som svarar i telefonen i juli.

– Att det finländska samhället mer eller mindre stänger till sommaren är en sak som många internatio­nella företag har svårt att förstå.

En av hennes planer för i år är att bjuda in internatio­nella föreläsare till Amchams evenemang för att tala om ledarskap. Hennes dröm är att ett Amcham-evenemang ska vara som att resa till ett annat land, där deltagarna lär sig nya saker och knyter de rätta kontaktern­a.

– Utan att gå ombord på ett flygplan ska deltagarna känna att de förflyttar sig till en helt annan, energigiva­nde miljö.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO:
LEIF WECKSTRöM ?? – I USA blir jag mera
■ finsk och här i Finland känner jag mig mera amerikansk, säger Alexandra PasternakJ­ackson, som har dubbelt medborgars­kap.
FOTO: LEIF WECKSTRöM – I USA blir jag mera ■ finsk och här i Finland känner jag mig mera amerikansk, säger Alexandra PasternakJ­ackson, som har dubbelt medborgars­kap.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland